KOTA BHARU- Isu air bukan lagi sesuatu yang baru di negeri itu bahkan sudah bertahun-tahun berlalu tetapi masalah air bersih masih berlaku.

Mengulas mengenai masalah air Kelantan, Menteri Alam Sekitar dan Air, Dato’ Sri Tuan Ibrahim Tuan Man mengatakan bahawa Kelantan akan mengambil masa 30 hingga 40 tahun untuk menyelesaikan masalah banjir dan bekalan air.

Bagi penduduk Kampung Tok Puchong, Kota Bharu, Kelantan, doa mereka akhirnya dimakbulkan selepas 30 tahun menunggu bekalan air bersih di kampung itu apabila mereka dikhabarkan akan mendapat bekalan air bersih.

Tangkapan skrin | YouTube – Harian Metro

Harian Metro melaporkan bahawa Air Kelantan Sdn Bhd (AKSB) mula membekalkan air bersih ke sembilan rumah sebagai permulaan dan kesemuanya tidak dapat menahan kegembiraan mereka ketika air bersih keluar dari paip di luar dan di dalam rumah.

Ismail Hamat, 67, mengatakan sebelum ini dia perlu berulang-alik dengan motosikalnya sejauh kira-kira 300 meter untuk mendapatkan 10 liter air bersih dari mesin. Dengan air mata yang mengalir dia memberitahu bahawa selepas ini dia dan keluarganya sudah boleh mandi lebih daripada sekali, tidak seperti sebelum ini. Selain mandi, air yang diambil perlu digunakan untuk keperluan lain seperti memasak dan minum.

Tangkapan skrin | YouTube – Harian Metro

“Saya dan keluarga sekarang boleh mandi lebih daripada sekali sehari. Ketika air bersih pertama kali datang, saya hanya berkumur beberapa kali dan mencuci muka kerana tidak lagi masin dan payau seperti air telaga tiub sebelumnya.”

Keluarga Ismail terdiri daripada enam daripadanya, termasuk dua orang anak yang istimewanya, Ahmad, 39, yang mengalami masalah mental dan tidak dapat bercakap sejak kecil, dan Mohd Suhaimi, 31, yang terbaring sejak tiga tahun lalu akibat serangan strok haba. Dengan berita ini, dia berasa lega kerana tidak perlu lagi berulang-alik untuk membeli air.

Tangkapan skrin | YouTube – Harian Metro

Tidak hanya itu, isterinya juga bersyukur kerana pinggan mangkuk mereka tidak lagi berkarat dan pakaian mereka juga akan kembali bersih tanpa warna kekuningan kerana sebelumnya mereka menggunakan air telaga tiub.

Tangkapan skrin | YouTube – Harian Metro

“Hampir separuh daripada usia saya dihabiskan dengan mengangkut air dan banyak wang dihabiskan untuk itu, malah anak cucu juga jarang melawat disebabkan masalah air dan tidak mahu membebankan kami.”

Ismail juga mengucapkan terima kasih kepada kumpulan aktivis, Cempaka Merah Asnaf Society yang telah berusaha tanpa henti untuk menyelesaikan masalah mereka.

Maybe you're interested :

Share

Video Popular