Virus Parti Komunis China telah pun menular hampir setahun yang lalu. Presiden Trump sebelum ini berulang kali mengatakan bahawa vaksin akan dapat disediakan sebelum pilihan raya berlangsung.

Namun hampir 9 bulan ini, syarikat ubat Amerika Syarikat (AS), Pfizer mengumumkan bahawa data ujian awal menunjukkan kemajuan yang signifikan telah dicapai dalam penyelidikan.

Kadar efektif pengembangan vaksin itu difahamkan mencapai lebih 90%. Trump pada ketika itu sempat mengecam Pfizer yang sengaja menangguhkan pengumuman hasilnya itu untuk tujuan politik.

Dan kini media haluan kiri di AS sengaja pula ‘menghapuskan’ sumbangan pentadbiran Trump terhadap penghasilan vaksin berkenaan.

Pfizer mengumumkan perkara itu pada 9 November lalu di mana kerjasama antara pihaknya dan syarikat bioteknologi Jerman, BioNTech (BNT) bersama-sama mengembangkan vaksin itu pada fasa ketiga percubaan klinikal dengan kadar efektif 90%.

Menurut eksperimen Pfizer juga, setakat ini belum timbul masalah keselamatan yang serius dan vaksin ini dijangka akan digunakan ketika kecemasan dengan kebenaran pihak berkuasa kesihatan AS pada bulan November.

Menurut hasil awal, selepas tujuh hari dos kedua diberikan dan 28 hari selepas dos pertama, maka pesakit dapat dilindungi.

Setelah berita itu diumumkan, ia memicu lonjakan pasaran saham global AS. Trump kemudian menulis tweet dan memuji ia sebagai ‘berita yang hebat’.

Naib Presiden, Mike Pence juga menulis bahawa, “Berkat perkongsian awam-swasta yang dibuat oleh Presiden Trump, Pfizer mengumumkan bahawa ujian vaksin virus PKC berkesan, mencegah 90% sukarelawan daripada dijangkiti”.

Syarikat penyiaran Perancis melaporkan Trump telah meletakkan taruhan pada Pfizer dan bioteknologi sebelum permulaan pengembangan vaksin. Beliau percaya kerjasama itu akan berjaya dan pesanan pembelian daripada kedua-dua syarikat ini telah dibuat pada 22 Julai.

Pada ketika itu, ia merupakan pesanan terbesar yang dilakukan oleh pemerintah AS. Pengerusi Pfizer, Burla mengatakan Trump menaruh harapannya pada vaksin itu. Semasa pengembangan vaksin, beliau terus bertanya mengenainya dan bila ia akan siap.

Trump menulis tiga tweet berturut-turut yang mengkritik Pfizer kerana sengaja menangguhkan pengeluaran hasil penyelidikan dan pembangunan vaksin.

“Seperti yang selalu saya katakan, Pfizer dan yang lain hanya mengumumkan hasil vaksin setelah pilihan raya kerana mereka tidak mempunyai keberanian untuk melakukannya sebelum pilihan raya”.

“Begitu juga, Food and Drug Administration AS (FDA) yang harus lebih awal mengumumkannya, bukan mengaitkannya dengan politik tetapi untuk menyelamatkan nyawa!”.

Tweet itu juga mengatakan bahawa beliau mengkritik bioraksi yang akan membahayakan nyawa berjuta-juta orang dan mengatakan FDA dan Parti Demokrat tidak mahu dirinya mendapat ‘kemenangan vaksin’ demi pilihan raya sehingga mereka lewat membuat pengumuman.

@realDonaldTrump/Twitter

Menurut The Federalist, pencapaian ini membantu pentadbiran Trump mempercepatkan pengembangan vaksin melalui “Speed ​​Curvature Speed”. Tetapi media berhaluan kiri ini sengaja ‘melenyapkannya’.

The Federalist mengatakan bahawa The New York Times memetik kata ketua pengembangan vaksin Pfizer, Kathrin Jansen yang mengatakan, “Kami tidak pernah mengambil wang daripada pemerintah AS atau sesiapa pun”. Ia juga mengatakan bahawa Pfizer tidak pernah terlibat dalam Speed Curvature Operation.

Laporan itu mengatakan bahawa pada awal bulan Julai, Radio Awam Nasional (NPR) melaporkan bahawa pentadbiran Trump telah mencapai perjanjian hampir $2 bilion untuk membantu mengagihkan vaksin.

Pfizer mengumumkan dalam siaran akhbar Julai bahawa kerajaan telah memesan 100 juta dos vaksin pertama dengan harga $1.95 bilion. Walaupun tiada dana pemerintah yang dilaburkan secara khusus dalam penelitian dan pengembangan vaksin, Pfizer tentunya mengambil wang pemerintah dan syarikat itu.

Dalam kemas kini laporan Newsweek, penjelasan utama ditambahkan. Jurucakap Pfizer menjelaskan bahawa vaksinnya berkaitan dengan Speed Curvature Operation, selain penyelidikan serta pengembangan vaksin tidak mendapat dana daripada pemerintah persekutuan.

The Federalist mengatakan bahawa ada beberapa perkara yang benar-benar memalukan. Pertama, begitu banyak media berita percaya bahawa kandungan berita besar ini bukanlah bahawa kita semakin hampir dengan vaksin yang berkesan, akan tetapi Trump tidak harus mendapat penghargaan untuknya.

Lebih memburukkan keadaan, 10 saat diperlukan untuk mencari di Google untuk mengetahui sama ada Pfizer terlibat dengan Speed Curvature Operation. Malah halaman Wikipedia juga menunjukkan Pfizer terlibat dengannya. Namun New York Times yang mempunyai ribuan pekerja langsung tidak menemui maklumat itu?

The Federalist melaporkan bahawa ini adalah amalan semasa media berita korporat. Mereka berbohong, sekurang-kurangnya mereka tidak melakukan perkara yang serupa dengan usaha wajar, selagi kandungan yang mereka laporkan boleh membahayakan Trump.

Ini bukanlah pelaporan berita yang bertanggungjawab. Tidak syak lagi bahawa berjuta-juta orang akan terus mempercayai pembohongan ini yang dapat diperbetulkan.

Laporan itu juga menyimpulkan bahawa tidak ada keraguan bahawa pengembangan vaksin ini dan vaksin yang lain malah terapi berkaitan dengan Speed Curvature Operation oleh Presiden Trump. Tidak kira berapa orang yang tidak menyukai Trump, hakikatnya ia adalah fakta dan kenyataan.

*Pihak Epoch Times menggunakan istilah ‘Virus PKC’ terhadap COVID-19 ekoran penyembunyian dan salah urus oleh Parti Komunis China yang ‘membenarkan’ virus itu tersebar di seluruh China sehingga mencetuskan pandemik global.

Maybe you're interested :

Share
Kategori: GLOBAL

Video Popular