Ketua Pegawai Eksekutif Twitter, Jack Dorsey mengakui bahawa Twitter secara salah telah menyekat skandal antara Joe Biden dan anak lelakinya, Hunter Biden. Media menyebarkan berita mengenai skandal ‘pintu e-mel’ Hunter, yang mendedahkan Joe Biden telah campur tangan dalam aktiviti perniagaan Hunter di Ukraine. 

Twitter bertindak melarang pengguna menyiarkan semula laporan yang berkaitan, dan ia telah dikritik ramai dengan meminta penyiasatan dilakukan ke atas syarikat media sosial terkenal itu.

Pada 17 Oktober, CEO Twitter Jack Dorsey mengeluarkan kenyataan di Twitter bahawa pihaknya secara salah telah menyekat secara langsung laporan berita mengenai anak lelaki Joe Biden.

Drew Angerer/Getty Images

“Kami telah mengemas kini polisi di Twitter dan mengarahkan untuk memperbaiki situasi ini. Matlamat kami adalah untuk cuba bergabung di luar dan dalam, dan kami kini memiliki kemampuan untuk melakukan perkara ini,” kata Jack Dorsey.

The New York Post secara eksklusif menyiarkan berita pada 14 Oktober mengenai anak lelaki Biden, Hunter. E-mel antara Biden dan penasihat lembaga pengarah syarikat tenaga dari Ukraine, Burisma telah mendedahkan Biden menggunakan kedudukannya untuk campur tangan dalam aktiviti perniagaan Hunter dengan syarikat tenaga Ukraine itu. Biden menafikan perkara ini.

Menurut e-mel yang dihantar pada tahun 2015, Hunter telah memberi kemudahan kepada Vadym Pozharski, penasihat Lembaga Pengarah Burisma. Vadym Pozharski bertemu dengan Joe Biden yang ketika itu Naib Presiden Amerika Syarikat. Setahun kemudian, Biden mula menekan kerajaan Ukraine untuk memecat seorang pendakwa raya yang sedang menyiasat syarikat Burisma.

Menjelang Pilihan Raya Amerika Syarikat, dan skandal Biden dan anaknya Hunter digambarkan sebagai ‘Kejutan Oktober’ yang antara lain menimbulkan sensasi. Dalam temu bual dengan Fox Business Network pada 15 Oktober, Presiden Trump mengkritik Biden sebagai ‘ahli politik yang benar-benar korup’.

Paparan Skrin/ YouTube

Twitter melarang pengguna menyiarkan semula laporan eksklusif mengenai Biden dan anaknya, termasuk pautan ke artikel. Akaun pasukan pemilihan semula Trump dan akaun Twitter Setiausaha Akhbar Rumah Putih Kayleigh McEnany turut disekat dan kemudian dikeluarkan. 

Manakala akaun Twitter New York Post masih terus disekat.

Pasukan kempen Joe Biden mengeluarkan kenyataan kepada media yang menafikan bahawa beliau pernah bertemu dengan perunding syarikat tenaga Ukraine.

Pada 16 Oktober, Jawatankuasa Nasional Republikan (RNC) mengajukan aduan kepada Suruhanjaya Pilihan Raya Persekutuan (FEC) dengan menuduh Twitter menyekat pendedahan New York Post mengenai transaksi luar negara Joe Biden dan anaknya.

Dalam aduannya, RNC menyatakan bahawa Twitter adalah ‘pelakon parti yang dijalankan oleh orang-orang yang memihak kepada Demokrat.’ Ia menggunakan ‘sumber syarikat untuk secara aktif menyokong kempen Joe Biden, yang telah melanggar undang-undang persekutuan.’

RNC meminta FEC untuk ‘menyiasat dengan segera’ dan ‘menjatuhkan hukuman tertinggi menurut undang-undang’.

RNC mendakwa Twitter terlibat dalam ‘penindasan media yang paling tidak beradab dan belum pernah terjadi sebelumnya dalam sejarah Amerika Syarikat, dan tujuan ia melakukannya jelas untuk menyokong kempen Joe Biden’.

Paparan Skrin/ YouTube

“Twitter mengambil tindakan yang belum pernah berlaku sebelumnya untuk menyekat artikel-artikel ini agar tidak dikongsi di platformnya,” dakwa RNC.

“Twitter bertindak sebagai pengendali media buat Joe Biden, dengan mengambil tindakan proaktif untuk menyekat laporan berita negatif mengenai Biden, mencegah penyebarannya, dan mendiamkan mereka yang cuba untuk menyebarkan,” tambah aduan itu.

“Sekiranya Twitter prihatin terhadap perkara ini untuk menuntut bayaran perkhidmatan, Biden tidak meragukan akan senang-senang membayar sejumlah bayaran yang besar,” dakwa RNC.

RNC mengatakan bahawa CEO Twitter Jack Dorsey dan eksekutif lain ‘adalah penderma Parti Demokrat termasuk beberapa penderma berhaluan kiri yang lain’. 98.7% daripada jumlah sumbangan politik syarikat itu diserahkan kepada Demokrat.

Aduan itu juga menunjukkan bahawa pengarah dasar awam Twitter baru-baru ini meninggalkan syarikat itu dan bergabung dengan pasukan peralihan Biden, sementara bekas pegawai media calon naib presiden Demokrat dan Senator He Jinli kini bertugas sebagai pengurus komunikasi kanan di Twitter.

Paparan Skrin/ YouTube

“Twitter secara terang-terangan menyokong dan secara langsung menyokong calon presiden yang lain. Menurut undang-undang kewangan kempen kami, ia harus membawa kepada akibat kewangan bersesuaian.” Pengerusi RNC Ronna McDaniel memberitahu Fox News.

Jawatankuasa Kehakiman Senat Amerika Syarikat berkata pada 16 Oktober bahawa perbicaraan akan diadakan pada minggu hadapan dengan memanggil CEO Twitter Jack Dorsey untuk memberikan keterangan. Ketua Pegawai Eksekutif Facebook, yang turut menyekat skandal anak lelaki Biden, Mark Zuckerberg juga akan turut hadir memberikan keterangan.

Pengarah Polisi Twitter, Vijaya Gadde berkata pada malam 16 Oktober , syarikat telah memutuskan untuk menyemak semula polisi setelah menerima tindak balas luaran mengenai langkah sebelumnya.

Maybe you're interested :

Share
Kategori: Benua Amerika GLOBAL

Video Popular