Penglibatan golongan kurang upaya ataupun OKU di Parlimen adalah penting dalam memastikan suara golongan tersebut didengari dan terbela.

Sudah pasti pemilihan Senator Ras Adiba Radzi pada Mei 2020 yang mewakili komuniti itu memberikan seribu satu harapan buat golongan OKU.

Semasa berucap pada 7 September lalu, beliau ada menyebut tentang golongan OKU yang banyak dipinggirkan ekoran kurangnya fasiliti yang disediakan buat mereka.

Paparan Skrin/Malaysia Kini

Khususnya di kawasan pinggir bandar, infrastruktur untuk golongan itu tidak dikemas kini dan tidak mengikuti spesifikasi.

Senator itu juga mendedahkan bahawa peluang pekerjaan untuk komuniti tersebut adalah masih rendah dan majikan seolah-olah ‘terpaksa’ memberi mereka pekerjaan.

Antara lain yang mendapat perhatian rakyat Malaysia selain daripada ucapannya adalah keadaan beliau yang berdiri tegak ketika berucap.

“Semalam ramai yang bingung melihat bagaimana saya boleh berdiri ketika perbahasan Titah Di Raja, sedangkan saya seorang yang menggunakan kerusi roda”.

“Saya seorang pesakit saraf tunjang dan lumpuh separuh badan iaitu di paras Thorasic atau T10. Justeru saya hanya mampu berdiri dengan bantuan kerusi roda berdiri Lloyd”.

“Semoga perkongsian ini dapat membantu sahabat OKU saya, yang ingin berdiri walau seketika”, tulisnya di laman Twitter.

@SenatorRasAdiba/Twitter

Tweet beliau itu turut disertakan bersama dengan video pendek yang menunjukkan cara beliau mengendalikan kerusi tersebut untuk berdiri ketika berucap di Parlimen tempoh hari.

Kekurangan itu sebenarnya kelebihan. Kesungguhan beliau dalam memperjuangan hak golongan OKU ternyata memberi inspirasi buat kita semua.

Maybe you're interested :

Share
Kategori: INSPIRASI NASIONAL

Video Popular