Seorang kanak-kanak perempuan berusia tiga tahun mengeluarkan duit syiling daripada tubuhnya di China setelah anak kecil ini menelannya ketika sedang bermain di rumah.

Menurut ibunya kepada doktor, kanak-kanak tersebut dikejarkan ke hospital setelah dia berasa mual dan muntah-muntah.

Gambar sinar-X mengejutkan mendedahkan objek bulat yang tersangkut di bahagian belakang tekak pesakit setelah doktor melakukan imbasan CT.

WeChat | Nanning Hospital of Traditional Chinese Medicine 

Kejadian hanya disedari setelah ibu bapanya membawa kanak-kanak itu untuk mendapatkan rawatan perubatan di Hospital Perubatan Tradisional Cina Nanning di wilayah Guangxi.

Kanak-kanak yang dikenali sebagai Bei Bei itu tinggal di rumah bersama neneknya ketika hari kejadian. Dia dikatakan mengambil duit syiling satu yuan dari meja dan menelannya, sebelum neneknya menyedari apa yang telah berlaku.

Bergantung pada versi mata wang, duit syiling satu yuan biasanya berukuran sekitar 25 milimeter (0.98 inci) lebar.

WeChat | Nanning Hospital of Traditional Chinese Medicine 

Neneknya yang cemas segera menghubungi ibu bapa Bei Bei yang kemudian bergegas pulang untuk memeriksa anak perempuan mereka.

“Dia terus muntah setelah menelan duit syiling. Tetapi tetap tidak dapat mengeluarkan duit syiling itu,” kata ibunya kepada pihak hospital.

Ibu bapa Bei Bei kemudian membawa anak kecil ini ke hospital setelah keadaannya semakin buruk.

Setelah melakukan imbasan CT ke atas Bei Bei, doktor melihat objek logam yang terdapat di bahagian atas esofagus pesakit, tiub berotot yang menghubungkan tekak dengan perut.

WeChat | Nanning Hospital of Traditional Chinese Medicine 

Pakar bedah segera menjadualkan pembedahan kecemasan untuk mengeluarkan duit syiling berkenaan daripada kerongkong Bei Bei.

Bei Bei berada dalam keadaan yang stabil dan telah dibenarkan keluar dari hospital Nanning setelah selamat menjalani pembedahan mengeluarkan duit syiling tersebut.

Doktor memberi amaran kepada ibu bapa akan bahaya apabila anak-anak menelan benda keras seperti duit syiling dan barang permainan kecil secara tidak sengaja.

WeChat | Nanning Hospital of Traditional Chinese Medicine 

“Kami ingin menasihatkan semua ibu bapa dan penjaga supaya sentiasa berwaspada dalam memastikan bayi atau anak kecil mereka untuk menjauhkan diri daripada objek keras dan barang permainan kecil,” kata doktor hospital tersebut kepada media tempatan.

“Kanak-kanak kecil cenderung untuk menelannya ketika sedang ketakutan atau tiada orang yang memerhatikan,” jelas doktor ini.

Maybe you're interested :

Share
Kategori: Asia GLOBAL

Video Popular