China sekali lagi dilanda wabak dengan virus baru dikesan yang kini telah mengorbankan 7 orang dan menjangkiti 67 mangsa yang lain.

Jangkitan virus dilaporkan telah tersebar melalui gigitan kutu, kini sedang menular ke seluruh China Timur pada tahap yang membimbangkan, demikian menurut media tempatan. 

Pakar virologi memberi amaran jangkitan yang dikenali sebagai ‘Demam teruk dengan sindrom thrombocytopenia’ atau SFTS, yang dapat dipindahkan melalui manusia.

Unsplash/Gambar Hiasan

Gejala penyakit termasuk demam, batuk, keletihan, sakit kepala, sakit otot dan pemeriksaan perubatan terdahulu terhadap pesakit menunjukkan jumlah platelet yang rendah dan penurunan leukosit dalam darah.

Media China melaporkan bahawa virus tersebut telah menjangkiti 67 orang dan membunuh sekurang-kurangnya 7 orang.

Global Times melaporkan lebih daripada 37 orang di wilayah Jiangsu, China Timur telah dijangkiti virus tersebut pada separuh pertama tahun ini.

Sementara, 23 orang di wilayah Anhui, turut dijangkiti virus ini dengan laporan lain menyatakan sekurang-kurangnya 7 orang telah meninggal dunia setelah dijangkiti penyakit itu di Anhui dan wilayah Zhejiang, China Timur.

Pexels/Gambar Hiasan

Dr Sheng Jifang, yang bekerja di Universiti Zhejiang, berkata beliau tidak dapat menolak kemungkinan penularan jangkitan daripada manusia ke manusia, melalui darah atau lendir.

Para doktor sedang berusaha untuk menghilangkan rasa panik, dengan mengatakan gigitan kutu adalah jalan penularan terbesar dan menggesa orang ramai untuk sentiasa berhati-hati.

Berita ini muncul ketika China masih terus dicengkam virus PKC (COVID-19) kerana penyakit pembunuh tidak dapat dilihat itu terus tersebar di negara pandemik itu berasal yang mula dikesan pada bulan Disember tahun lalu.

Sekurang-kurangnya 708,279 orang telah meninggal dunia di seluruh dunia akibat pandemik COVID-19 dan 18,905,220 telah dijangkiti virus yang bermula di Wuhan pada awal Disember.

Unsplash/Gambar Hiasan

China melaporkan 37 kes COVID-19 baru pada 5 Ogos, Tujuh daripadanya adalah jangkitan baru yang merupakan kes import, berbanding 5 kes pada hari sebelumnya, demikian menurut kenyataan Suruhanjaya Kesihatan Nasional. Suruhanjaya itu juga turut melaporkan 20 pesakit asimptomatik baru, berbanding 24 pesakit pada hari sebelumnya.

Sehingga 5 Ogos, China melaporkan 84,528 kes virus PKC (COVID-19) yang telah disahkan, manakala angka kematian akibat pandemik itu terus kekal pada 4,634 orang.

Maybe you're interested :

Share
Kategori: Asia GLOBAL KESIHATAN

Video Popular