Dari 1 Januari hingga 16 Julai 2020, Organisasi Antarabangsa untuk Penyiasatan Penganiayaan Falun Gong di Luar Negara (WOIPFG) terus mengesan pegawai perubatan China yang disyaki melakukan jenayah penuaian organ daripada pengamal Falun Gong yang masih hidup.

Siasatan melalui telefon telah mendapati sejumlah petunjuk dan bukti baru bagi kegiatan ini.

Siasatan yang dijalankan menunjukkan bahawa walaupun ketika seluruh dunia sedang memerangi wabak global virus Parti Komunis China (COVID-19), pihak PKC masih belum berhenti daripada mengambil organ manusia.

Semasa penularan wabak, operasi pemindahan organ yang berlaku di China pada dasarnya tidak berhenti sama sekali.

Berdasarkan siasatan, didapati bahawa setelah wabak itu menular pada awal tahun ini, perniagaan pemindahan organ di hospital di China pada dasarnya tidak berhenti, dan pengarah serta ketua pakar bedah tetap menyenaraikan perkhidmatan pesakit luar seperti biasa.

Sebagai contoh, Hospital Gabungan Universiti Perubatan Chongqing adalah hospital khusus untuk radang paru-paru Wuhan, tetapi jururawat di hospital tersebut berkata, “Kami melakukan pemindahan buah pinggang pada waktu terburuk pada bulan Februari.”

Contoh lain bagi situasi yang sama adalah daripada Dr. Yan dari Jabatan Pemindahan Hati Hospital Gabungan Pertama Universiti Perubatan Anhui berkata: “Kami tidak menghentikan pemindahan hati tidak kira dalam keadaan wabak atau tidak! …Zhao Hongchuan dan tiga pengarah melakukan semuanya.”

Walaupun para doktor dan jururawat yang bertugas bimbang akan keselamatan kesihatan masing-masing, namun mereka “akan melakukannya sekiranya ada pembedahan!” Bezanya hanyalah mereka mungkin tidak akan “melakukannya dengan bersungguh-sungguh” seperti ketika keadaan tanpa penularan wabak, kongsi seorang jururawat dari Hospital Orang Ramai Guangxi.

Walaupun dalam keadaan wabak yang menular, hospital di Hangzhou, Zhejiang tetap melakukan pembedahan

Selain itu, siasatan yang dilakukan juga menunjukkan bahawa dua buah hospital yang terletak di Hangzhou, Provinsi Zhejiang, yang merupakan antara kawasan panas bagi wabak virus PKC didapati bukan sahaja tidak berhenti melakukan aktiviti penuaian organ manusia, malah bilangan pembedahan yang dilakukan juga adalah cukup besar.

Dr. Zhu dari Hospital Li Huili di Pusat Perubatan Ningbo, Provinsi Zhejiang, mengatakan pada 4 April, “Kami semua melakukannya. Semalam kami melakukannya, hari ini kami melakukannya, dan akan ada (pembedahan) jenis B esok. Sekiranya anda mendaftar dengan kami, jenis B, saya sudah lama melakukannya, kerana kami mempunyai hampir 10 jenis B.”

Di samping itu, dia juga menerangkan bahawa Hospital Shulan di Zheng Shusen, “telah melakukan banyak pembedahan, dan tidak berhenti kerana wabak itu. Tidak, Hospital Shulan belum berhenti.”

Seorang jururawat pemindahan hati yang berkhidmat di Hospital Gabungan Pertama di Universiti Perubatan Xinjiang juga memberitahu penyiasat pada 16 Jun, “Kerana (katil) sekarang sangat penuh, anda pasti tidak akan dapat hidup jika anda datang ke sini sekarang.”

Penyiasat bertanya lagi: “Bolehkah (pembedahan) dilakukan dalam masa dua minggu dan satu bulan?”

Jururawat itu menjawab, “Jadi saya katakan, anda harus menghubungi doktor. Anda memilikinya di rumah (merujuk ke hospital anda sendiri). Sekiranya berjalan dengan baik, anda boleh melakukannya dalam masa satu atau dua minggu!”

Mengenai organ para pengamal Falun Gong

Pada awal tahun 2020, dalam siasatan lanjutan terhadap Li Guowei, seorang pakar bedah pemindahan buah pinggang di Hospital Xijing Universiti Perubatan Tentera Keempat, Li mengatakan pada 11 Januari: “Selama dia (pengamal Falun Gong) berada di hospital kami ketika dia tiba, anda hanya perlu berani melihat… Saya (hanya) dapat menunjukkan anda ke kepala katil dan meminta anda untuk melihat… membiarkan anda melihat dengan mata anda sendiri bahawa orang ini berusia dua puluhan.”

Pada 13 Januari, penyiasat bertanya kepada Li: “Anda telah berada di China selama bertahun-tahun. Anda melakukan dan mengambil organ daripada pengamal Falun Gong. Tetapi anda tidak dapat mengatakannya secara terbuka. Anda hanya boleh mengatakan bahawa (organ) itu berkualiti tinggi, tidak penyakit dan tanpa penyakit utama?”

Li Guowei mengakui: “Ya, begitulah, anda betul untuk mengatakannya!”

Maybe you're interested :

Share
Kategori: GLOBAL Kebenaran

Video Popular