Great Barrier Reef Australia (Great Barrier Reef) adalah habitat penyu hijau terbesar di dunia. Para saintis di negara ini menggunakan kamera fotografi udara untuk menghitung dan mengambil gambar puluhan ribu penyu hijau di daerah itu, dan hasil rakamannya adalah sangat menakjubkan.

Great Barrier Reef Foundation and Queensland Government

Pada Disember 2019, saintis dari Jabatan Alam Sekitar dan Sains Queensland Australia (Jabatan Alam Sekitar dan Sains) di pulau Rennes (Pulau Raine) melakukan tinjauan populasi penyu hijau. Pulau ini terletak di sempadan Great Barrier Reef, lebih dari 600 kilometer dari Queensland.

Semasa tinjauan, para saintis ini mendapati kehadiran sebilangan besar penyu hijau dan mereka sempat merakam gambar penyu-penyu ini dengan kamera kosong. Mereka menganggarkan terdapat kira-kira 64,000 penyu hijau yang sedang menunggu untuk bertelur atau bertelur di pantai.

Great Barrier Reef Foundation and Queensland Government

Dr. Andrew Dunstan dari Kementerian Alam Sekitar dan Sains menerangkan kepada orang ramai tentang cara yang digunakan untuk mengira jumlah penyu hijau adalah dengan menanda di belakang penyu dengan cat berwarna putih ketika penyu-penyu ini mendarat. Cat berwarna ini tidak beracun dan akan terhakis oleh air laut dalam masa beberapa hari.

Queensland Environment/Twitter

Setelah itu, mereka akan menaiki bot untuk menghitung jumlah penyu hijau dengan dan tanpa cat putih di kawasan tertentu di laut, dan menganggarkan jumlah penyu hijau berdasarkan perkadarannya. Tetapi kaedah ini mudah terdedah dengan risiko kesilapan kerana boleh berlakunya masalah penglihatan, terutama dalam keadaan cuaca yang buruk.

Dunstan berkata: “Menggunakan kamera udara lebih mudah, selamat dan betul, dan data dapat disimpan dengan segera dan kekal.”

Great Barrier Reef Foundation and Queensland Government

Disamping itu, beliau juga mengatakan bahawa gambar yang dirakam oleh kamera udara akan dihantar ke makmal untuk dianalisis satu persatu bagi mengurangkan kesalahan pemerhatian, dan seterusnya memperoleh jumlah penyu hijau dengan dan tanpa cat putih.

Tinjauan etnik yang dilakukan oleh kame

ra udara adalah sebahagian daripada Projek Pemulihan Pulau Raine. Rakan kongsi yang mengambil bahagian dalam projek ini adalah wakil industri, kerajaan, dan akademik, termasuk organisasi tidak berkeuntungan, Great Barrier Reef Foundation.

Great Barrier Reef Foundation and Queensland Government

Ketua eksekutif yayasan itu, Anna Marsden, mengucapkan tahniah kepada para penyelidik atas pencapaian mereka yang luar biasa.

Marsden berkata: “Pulau Ryan adalah tempat bersarang terbesar di dunia untuk penyu hijau, itulah sebabnya kami komited untuk bekerjasama dengan rakan kongsi bagi pelaksanaan Projek Pemulihan Pulau Ryan untuk melindungi dan memulihkan habitat penting pulau ini.”

Queensland Environment/YouTube

Maybe you're interested :

Share
Kategori: GAYA HIDUP

Video Popular