Tindakan kanak-kanak lazimnya tidak dapat diramal dan boleh menyebabkan orang dewasa menghadapi masalah serius terutama ketika mereka tidak diawasi.

Sepasang suami isteri di Guilin, China baru-baru ini melaluinya selepas mereka membawa anak perempuan mereka yang berusia 3 tahun ke ruang pameran kereta. Bukan jenama kereta biasa, tetapi kereta berjenama Audi yang terkenal.

Pada hari kejadian, mereka melihat-lihat kereta yang dipamerkan sementara anak perempuan mereka berkeliaran di sekitar kawasan pameran, melakukan lawatan sendiri.

Namun, tidak lama selepas itu, mereka dapati bahawa anak gadis mereka mula berhenti mengagumi kereta mewah yang dipamerkan.

Tanpa diketahui oleh ibu bapa, kanak-kanak itu membawa batu kecil di tangannya. Dia seterusnya dengan bebas berjalan sambil meleretkan bucu batu di sepanjang badan kereta baru yang diletakkan di ruang pameran berkenaan.

Tindakan anak gadis pasangan ini yang telah menggores sebanyak 10 buah kereta membuatkan pasangan suami isteri ini kehilangan kata-kata dan tidak tahu apa yang harus dilakukan. Mereka kaku dan terlopong sambil memerhatikan kejadian ngeri itu.

Selepas insiden itu, peniaga kereta telah mengakui apa yang telah berlaku dan menuntut pasangan itu untuk membayar pampasan sebanyak 200,000 yuan (kira-kira RM120,488).

Mengetahui bahawa mereka tidak mampu membayar jumlah tersebut, mereka menolak perjanjian tersebut. Sebagai ganti, mereka memilih untuk menyelesaikan masalah ini dari segi undang-undang.

Kes itu akhirnya telah dibawa ke pengadilan untuk pengantaraan tetapi peniaga kereta berpendapat bahawa kereta-kereta itu telah rosak untuk selamanya. Menurut peniaga kereta itu, walaupun kereta-kereta yang terlibat dicat semula untuk menutupi kesan calar, namun secara teknikalnya kereta-kereta itu tidak lagi boleh dijual sebagai kereta baharu.

Oleh itu, kereta yang terlibat mesti dipasarkan dengan harga yang rendah dan ini akan menyebabkan kerugian besar bagi syarikatnya.

Di samping itu, syarikatnya juga boleh dikenakan tuduhan penipuan jika calon pelanggan mengetahui kebenarannya.

Akhirnya masalah ini diselesaikan oleh kedua-dua pihak secara aman apabila pasangan suami isteri itu bersetuju untuk membayar sebanyak 70,000 yuan (kira-kira RM42,172) seperti yang diputuskan oleh peniaga kereta.

Mahkamah selanjutnya mengingatkan pasangan itu bahawa usia dan kewaspadaan anak terhadap tindakannya tidak boleh dianggap sebagai alasan yang sah dalam pengaturan undang-undang.

Mereka dinasihatkan untuk mengawasi anak mereka dengan teliti dan mendidiknya tentang hak dan salah laku tindakannya. Pasangan itu harus bersyukur kerana syarikat kereta mewah itu tidak menguruskan masalah itu dengan tindakan undang-undang dan menuntut pasangan itu kerana kerosakan harta benda.

Jika tidak, perkara ini akan berkemungkinan menjadi lebih buruk. Mudah-mudahan, mereka menganggap insiden yang tidak menyenangkan ini sebagai pengajaran untuk lebih prihatin terhadap anak mereka dan sekitarnya.

Maybe you're interested :

Share
Kategori: Asia GLOBAL

Video Popular