Sekiranya anda ingin menanam pokok bunga untuk membuat taman bunga berseri, pilihlah spesies petunia atau bunga seri pagi kerana ia adalah pilihan bunga yang baik.

Petunia yang bukan petunia biasa, tetapi bunga mekar sangat mirip dengan petunia.

Salah satu spesies bunga unik yang khas ‘Night Sky Petunia’ atau nama saintifiknya ‘Petunia cultivars’ sejenis keluarga bunga seri pagi kini menjadi sangat popular.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 🌙Morgane B🌊 (@chlorisfloralis) on

chlorisfloralis/Instagram

Kegemilangan tanaman ‘Night Sky Petunia’ terbahagi kepada 2 jenis, kelopak pertama berwarna ungu, dihiasi dengan titik putih berbintang.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Evelyne (@lady_evelyne) on

lady_evelyne/Instagram

Kelopak jenis kedua berwarna merah pekat.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Banksia Nursery (@banksia_nursery) on

banksia_nursery/Instagram

Titik-titik putih pada kelopak bervariasi dalam ukuran dan sebaran, dan ia kelihatan seperti langit berbintang luas pada malam hari.

Spesies ‘Night Sky Petunia’ adalah bunga yang tumbuh di kawasan berumput, akan berbunga dalam tempoh panjang sepanjang musim bunga, musim panas sehingga tempoh berakhir di musim luruh.

Bunga ini memerlukan cahaya matahari sepanjang hari dan sekurang-kurangnya cahaya matahari setengah hari untuk mekar dengan cantik.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Roxanne Gasperetti (@magpie.feathers) on

magpie.feathers/Instagram

Jumlah penyiraman yang sesuai, tanam di tempat yang dapat dikeringkan dengan baik, jika ditanam di dalam pasu bunga, tunggu sehingga tanah di atas kering sebelum disiram dengan air.

Sekiranya anda mahu petunia jenis ini berbunga lebih banyak, anda perlu menggunakan sedikit baja bunga yang sesuai.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Diane Panosian Shepherd (@everydaylight23) on

everydaylight23/Instagram

‘Night Sky Petunia’ akan berubah bentuk dengan perubahan suhu. Sekiranya perbezaan suhu antara siang dan malam sangat besar, bintik-bintik putih pada kelopak akan menyebar dengan lebih cantik.

Suhu pertumbuhan bunga umumnya dipertahankan pada takat tinggi 38 darjah Celsius pada siang hari dan suhu rendah 10 darjah Celsius pada waktu malam.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Samantha (@sdphotos1011) on

sdphotos1011/Instagram

Sekiranya anda suka berkebun bunga, apa kata cuba menanam spesies ‘Night Sky Petunia’ untuk menghiasi taman anda, sudah pasti taman itu kelihatan seperti alam semesta atau galaksi kelak.

Maybe you're interested :

Share
Kategori: INSPIRASI Pesona

Video Popular