Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, berjuta-juta masyarakat Uighur Xinjiang telah ditempatkan di “kem pendidikan semula”, yang telah membangkitkan kebimbangan dunia.

Gulbahar Jelilova, salah seorang mangsa “kem pendidikan semula” di Xinjiang, telah dijemput oleh Friends of Tubo Taiwan dan Persatuan Turkistan Timur Taiwan untuk berkongsi pengalaman peribadinya dalam kem yang tidak berperikemanusiaan ini.

Epoch Times

Untuk meningkatkan pemahaman tentang penganiayaan yang dialami oleh masyarakat Uighur, pameran khas “Penjara Tanpa Tembok: Uighur Hari Ini” akan diadakan dari 18 Oktober hingga 17 November di Dewan Memorial Nasional 228, dan Gulbahar menjadi salah seorang jemputan untuk memberi ucapan pada petang 19 Oktober.

Gulbahar Jelilova dari Kazakhstan telah menjalankan perniagaan di sempadan Sino-Kazakhstan selama 24 tahun yang lalu. Pada tahun 2017, dia dituduh membantu pengganas untuk melabur di kem “pendidikan semula” Urumqi. Berikutan itu, beliau telah meminta bantuan daripada Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu. PKC sudah membebaskannya pada September 2018.

Gulbahar yang kini tinggal di Turki, masih dipantau oleh mata-mata PKC. Walau bagaimanapun, dia percaya bahawa dia mempunyai tanggungjawab untuk memberitahu kebenaran tentang “kem pendidikan semula”. Oleh itu, dia berjanji akan menjemput persatuan itu untuk datang ke Taiwan untuk menjelaskan perlakuan yang tidak berperikemanusiaan terhadap pengalaman peribadinya semasa penahanannya.

Kem pendidikan semula adalah kem yang tidak berperikemanusiaan, memberi ubat, suntikan dan serangan seksual

Gulbahar berkata bahawa dia hanya seorang ahli perniagaan kecil yang datang ke sempadan antara China dan Kazakhstan. Pada tahun 2017, dia dihantar ke “tempat perlindungan wajib” (sejenis kem pendidikan semula) atas tuduhan yang tidak munasabah, dan dia ditahan di situ sehingga September 2018. 

“Kali ini, saya berpeluang memberitahu pengalaman saya selama 465 hari dan biar semua orang tahu bagaimana kezaliman PKC kepada rakyat.”

Gulbahar berkata apabila dia dimasukkan ke tempat perlindungan wajib, dia dipaksa untuk mencukur rambutnya kerana dia tidak dibenarkan untuk mandi. Doktor di sana mengatakan bahawa toksin dari badan mengambil masa yang lama untuk keluar.

Merujuk kepada layanan tidak berperikemanusiaan di kem tahanan, Gulbaha berkata sejak dia tiba di tempat itu, kakinya terikat dengan gari  seberat 5 kg dan tidak dilepaskan sehingga dia meninggalkan tempat perlindungan itu.

Epoch Times

Semasa penahanannya, dia juga ditahan untuk siasatan selama 24 jam, di mana dia tidak boleh minum, dan dia juga pengsan beberapa kali semasa perbicaraan. Sebelum perbicaraan, dia digari, dipakaikan penutup kepala, dan diminta duduk di bangku harimau selama 24 jam. Menurutnya, kebanyakan wanita yang dibawa ke perbicaraan tidak akan kembali lagi.

Dia berkata bahawa tempat perlindungan tersebut meminta mereka untuk mengambil dua pil seminggu dan menyuntik jarum setiap bulan, tetapi mereka tidak diberitahu tentang ubat tersebut dan tiada seorang pun boleh menerima pengecualian. Jika ingkar, mereka akan menerima layanan yang lebih kejam, jadi tiada siapa yang berani mempersoalkannya. 

Selepas seorang wanita mengambil ubat yang diberikan selama 1 atau 2 bulan, kitaran haid mereka telah berhenti. Sesetengah orang mempunyai pelbagai reaksi dan berlaku beberapa situasi selepas mengambil ubat berkenaan, tetapi mereka tidak dibenarkan berjumpa dengan doktor.

Gulbahar berkata semasa perbicaraan pertamanya, pendakwa raya menimbulkan banyak perkara yang tidak pernah dilakukannya, dan dia juga dipaksa menandatangani dokumen. Dia enggan menandatangani teks itu kerana dia tidak faham.

Akibatnya, mereka membawanya ke luar dan didera secara seksual oleh sekumpulan lelaki. Pentadbir melayan mereka sedemikian rupa sehingga mereka akhirnya terpaksa mengakui kesalahan yang direka itu.

Gulbahar berkata bahawa mereka perlu menukar bilik pada setiap minggu. Setiap dua bulan, mereka akan membawa mereka ke pemeriksaan perubatan dan mengumpul semua maklumat. Walaupun mereka dikehendaki memakai penutup kepala, namun mereka mendapati bahawa terdapat banyak bas putih yang digunakan untuk membawa banduan. Setiap kenderaan itu pula boleh membawa seramai 40 atau 50 orang. 

“Bayangkan betapa besar penjara itu.”

Kem tahanan menggunakan cara Nazi untuk menyeksa orang Xinjiang.

He Chaodong, pengerusi Persatuan Turkistan Timur Taiwan, berkata bahawa “kem pendidikan semula” sebenarnya adalah “kem tahanan”. Pada Perang Dunia II dahulu, tentera Nazi menggunakan kem tahanan untuk menyeksa orang Yahudi. Inilah konsep yang digunakan oleh PKC pada masa ini.

Yili Hamu, salah seorang ahli Asia-Pasifik dalam Kongres Uighur Dunia, mengatakan bahawa individu dalam masyarakat bebas tidak dapat membayangkan bahawa sesebuah negara telah memberikan layanan yang tidak berperikemanusiaan dan berharap agar rakyat Taiwan dapat mengetahuinya.

Epoch Times

Seratus jenis alasan penganiayaan undang-undang: Jangan berilusi tentang PKC

Lin Jingyi, seorang penggubal undang-undang Parti Progresif Demokratik, mengatakan bahawa kem pendidikan semula itu hanyalah istilah yang dicantikkan. Intinya, tidak ada bangsa manusia, penghapusan budaya, termasuk kerosakan fizikal dan tiada prosedur percubaan. Tindakan ini semua berkaitan dengan hak asasi manusia.

Beliau menegaskan bahawa orang Turkistan Timur tidak melakukan kesalahan, dan semua orang tidak perlu mempunyai ilusi mengenai PKC, memikirkan bahawa tidak akan ada penganiayaan dalam ketaatan, dan PKC akan menggunakan pelbagai sebab untuk menyerang anda.

Huang Jie, ahli Majlis Perbandaran Kaohsiung, berkata bahawa dia sedih dengan penderitaan dan penganiayaan masyarakat Uighur dan berharap isu itu dapat dilihat oleh masyarakat antarabangsa.

Dia merayu supaya selagi parti-parti politik dan orang-orang yang mempertahankan demokrasi dan kebebasan harus memperhatikannya, semua orang harus berdiri dan menyokong Uighur dan membiarkan pemerintah China tahu bahawa tindakan yang dilakukan ini salah dan perkara ini tidak boleh berlaku di dunia.

Maybe you're interested :

Share
Kategori: Asia GLOBAL Kebenaran

Video Popular