Sebuah perhimpunan aman yang bertajuk “Perhimpunan Hak Anti Ritual Hong Kong Malaysia 9.29” telah diadakan pada jam 7 malam, 29 September lalu bagi menunjukkan bahawa rakyat Malaysia tidak takut dengan tekanan daripada PKC. Perhimpunan ini telah dihadiri oleh kira-kira 70 orang peserta.

Kredit: Epoch Times

Liao Yangxuan, pengasas “Perhimpunan Malaysia Menyokong Hak Anti Ritual Hong Kong”, memakai baju hitam dan memegang sepanduk berwarna-warni. Liao Yangxuan berucap pada perhimpunan itu dan mengutuk penindasan PKC. Beliau kemudiannya memimpin para peserta perhimpunan bagi melaungkan kata-kata semangat seperti “Warga Hong Kong, bangkitlah.” “Lima permintaan utama adalah sangat diperlukan!” dan “Revolusi masa, pemulihan Hong Kong!”

Liao Yangxuan berkata, “Tempat asal kami harus berada di luar Dewan Perhimpunan Cina Kuala Lumpur & Selangor, yang merupakan tempat awam. Walau bagaimanapun, kerana PKC telah menindas kuasa menyokong Hong Kong dan menyokong demokrasi di seluruh dunia, pengarah KLSCAH juga kepimpinan mereka telah tertakluk kepada semua tekanan yang tidak perlu, dan akhirnya mereka diminta untuk membuat laporan polis bagi tujuan rekod dan mengatakan bahawa kami adalah perhimpunan haram. Lucu, hak perhimpunan Malaysia telah dijamin dalam Perlembagaan. Mereka sepatutnya memastikan kami mempunyai hak untuk perhimpunan ini, bukan untuk mengawasi kami.”

Kredit: Epoch Times

“Amat kecewa untuk mengatakan bahawa pengarah-pengarah KLSCAH, mengenai peristiwa penting ini, adalah mengenai rakyat Malaysia, rakyat Hong Kong, dan Asia Timur dan juga dunia, dalam pergerakan pembangunan demokratik yang akan datang, mereka berada dalam insiden ini. Kedudukan ini adalah tidak stabil dan tidak bertiang.”

Liao Yangxuan menegaskan bahawa isu Hong Kong bukan sahaja isu Hong Kong, tetapi isu Hong Kong adalah masalah bagi penduduk di seluruh dunia. Hong Kong adalah bandar antarabangsa. Rakyat Malaysia bersatu dengan rakyat Hong Kong. Dari bulan Jun hingga hari ini, mereka hanya berjaya membuat empat perhimpunan daerah. Bilangan ini tidak mencukupi untuk menyokong Hong Kong.

Kredit: Epoch Times

Para penganjur juga menjemput beberapa orang yang pernah pergi ke Hong Kong dan mempunyai pemahaman yang baik tentang isu Hong Kong, serta kenalan-kenalan dari kalangan sastera dan seni untuk membaca puisi dalam bahasa Kantonis. Peserta perhimpunan itu juga menyalakan lampu telefon bimbit masing-masing di kawasan perhimpunan yang gelap sambil menyanyikan lagu “Glory to Hong Kong” dan bersorak untuk memberi semangat kepada warga Hong Kong. Perhimpunan berakhir dengan aman pada pukul 8 malam.

Era Baru

Maybe you're interested :

Share
Kategori: GLOBAL NASIONAL

Video Popular