Notis editor: Dr. Wang Youqun membaca ucapannya di perhimpunan hak asasi manusia di Washington DC pada 18 Julai 2019. Dr. Wang adalah bekas pembantu kepada Wei Jianxing (1931-2015), ahli Jawatankuasa Tetap Politburo dari tahun 1997 hingga 2002. Beribu-ribu orang termasuk penggubal undang-undang dan penyokong hak asasi manusia, mengambil bahagian dalam perhimpunan itu untuk menyeru supaya penganiayaan terhadap latihan rohani Falun Gong di China ditamatkan. 20 Julai menandakan 20 tahun sejak rejim komunis China melancarkan kempen menghapuskan Falun Gong.

Selamat pagi, Tuan-tuan dan Puan-puan.

Pada 20 Julai 1999, bekas pemimpin Parti Komunis China (PKC) Jiang Zemin dengan rasa pentingkan diri telah memulakan kempen besar-besaran untuk menganiaya pengamal Falun Gong, yang terdiri daripada mereka yang mengikuti prinsip-prinsip murni ‘Sejati, Baik, Sabar’. Jiang percaya bahawa dengan bilangan tentera yang berjuta dan simpanan kewangan yang banyak serta pengalaman berpuluh-puluh tahun dalam penganiayaan terhadap rakyat China, PKC akan dapat menghapuskan pengamal Falun Gong dalam masa yang singkat.

Bagaimanapun, 20 tahun kemudian, sebaliknya telah berlaku apabila Falun Gong telah tersebar ke 110 buah negara dan wilayah di seluruh dunia. “Zhuan Falun”, buku utama ajaran Falun Gong, telah diterjemahkan ke dalam 41 bahasa, diterbitkan dan diedarkan di seluruh dunia termasuk di luar China.

Pengasas Falun Gong, Encik Li Hongzhi, telah menerima penghormatan daripada semua lapisan masyarakat, negara, parti politik, kaum, bahasa dan budaya di atas sumbangannya dalam mengasaskan amalan yang dapat menjaga kesihatan fizikal dan rohani orang ramai.

Sebaliknya, Jiang Zemin telah membuat dirinya sebagai individu paling terkenal di dunia di atas penganiayaan yang dilakukan terhadap pengamal Falun Gong. Lebih daripada 210,000 pengamal Falun Gong telah menuntut Jiang di Mahkamah Agung China dan Penguasa Rakyat Tertinggi. Jiang bukan sahaja didakwa malah PKC juga akan terkubur akibat perbuatan jahat Jiang.

Pertama, PKC telah menjadi parti politik paling korup di dunia. Untuk mendapatkan sokongan daripada pegawai komunis bagi mengekalkan penganiayaan terhadap pengamal Falun Gong, Jiang sengaja membenarkan pegawai-pegawai untuk menjadi korup.

Di China hari ini, rasuah adalah fenomena yang meluas dalam kalangan pegawai komunis di semua peringkat. Mengikut data awam yang dikumpulkan, sejak Januari 2013 lebih daripada 480 pegawai peringkat tinggi di peringkat wilayah atau menteri didapati bersalah kerana rasuah dan sekurang-kurangnya 57 pegawai telah menggeledah atau menerima suapan melebihi 100 juta yuan (sekitar RM 60 juta).

Kedua, PKC telah menjadi pengkhianat yang paling teruk di dunia. Tanah yang diserahkan oleh Jiang kepada Rusia adalah lebih besar daripada 40 kali saiz Taiwan.

Ketiga, PKC telah menjadi pihak yang bertanggungjawab untuk kematian berdarah di dunia. Semasa pemerintahan parti ini selama 70 tahun, PKC telah membunuh lebih daripada 80 juta orang Cina. Dalam 20 tahun yang lalu, penuaian organ secara besar-besaran yang melibatkan pengamal Falun Gong merupakan satu bentuk jenayah yang dahsyat, yang digambarkan oleh aktivis hak sebagai “kejahatan yang tidak pernah berlaku di planet ini”.

Keempat, PKC telah menjadi parti paling kejam di dunia kerana telah memusnahkan budaya tradisional. Sejak PKC merampas kuasa dengan menggulingkan Republik China, budaya tradisi rakyat China yang berusia 5,000 tahun itu menerima kesan yang dahsyat. Kemusnahan PKC terhadap warisan budaya yang ditinggalkan oleh nenek moyang Cina melampaui sebarang bencana alam dalam sejarah. Matlamat utama adalah untuk menjadikan tanah besar China menjadi kaum Marxis yang mengikuti “ketidakjujuran, kejahatan, dan keganasan” dan melakukan segala macam kejahatan di dalam dan di luar negara, yang akan memusnahkan seluruh negara China.

Kelima, PKC telah menjadi parti pengganas negara terbesar di dunia. Menurut satu laporan oleh The United Daily News, penerbitan pro-Beijing, rejim komunis China telah memasang 600 juta kamera pengawasan di seluruh negara. Firma risikan pasaran IDC mengeluarkan laporan yang meramalkan bahawa menjelang 2022, pihak berkuasa China akan memasang sehingga 2.76 bilion kamera pengawasan, menjadikan seluruh negara China menjadi penjara besar. Pada tahun 2019, perbelanjaan penyelenggaraan kestabilan parti itu telah menelan belanja sekitar 1,387.9 bilion yuan, di mana angka tersebut melampaui perbelanjaan bagi membangunkan ketenteraan China.

Semua orang Cina yang mengiktiraf nilai sejagat dan tradisional dianggap sebagai musuh PKC. Sesetengah orang awam tiba-tiba hilang, ada yang terpaksa mengaku bersalah atas jenayah yang mereka tidak lakukan, ada yang dikatakan bunuh diri, sesetengahnya menderita akibat penyeksaan yang teruk, dan ada yang menjadi mangsa penuaian organ secara langsung. PKC telah mencipta kes-kes undang-undang yang tidak terkira banyaknya yang melibatkan kes terhadap berlakunya ketidakadilan, dakwaan palsu atau tidak benar, dan masih menimbulkan dakwaan yang tidak benar setiap hari.

Keenam, PKC telah menjadi kuasa jahat yang bertujuan menghancurkan semua manusia. Sejak PKC melancarkan penganiayaan terhadap Falun Gong pada tahun 1999, ia telah menyebar kebohongan dan khabar angin tentang Falun Gong ke seluruh dunia untuk meracuni minda dan pemikiran orang di semua negara. Selain itu, sejak PKC menyertai WTO pada tahun 2001, ia telah menyebarkan ideologi “ketidakjujuran, kejahatan, dan keganasan” ke seluruh dunia.

Secara domestik, dalam menganiaya Falun Gong, Jiang Zemin telah melakukan jenayah pembunuhan, penyeksaan dan jenayah terhadap manusia.

Di peringkat antarabangsa, dengan memberikan wilayah besar wilayah China ke negara-negara lain telah membahayakan keselamatan tanah air China sendiri.

Jiang adalah punca utama masalah utama dalam politik domestik China dan diplomasi antarabangsa. Sekiranya hukuman ini tidak dikeluarkan, nampaknya keamanan tidak boleh dipulihkan di China.

Hari ini, pada tahun 2019, PKC telah mendapati dirinya dalam krisis yang mendalam di dalam dan di luar negara. PKC sepenuhnya bergantung kepada keganasan dan penipuan untuk mengekalkan kuasa. Seperti yang dijelaskan oleh orang Cina, “Dari atas ke bawah, atasan menindas orang bawahan, sepanjang jalan ke petani; dari bawah ke puncak, orang bawahan menipu pihak atasan, sehinggalah kepada pengerusi parti.”

PKC adalah seperti bangkai kapal, penuh dengan lubang-lubang dan pejuangnya kini bersiap sedia untuk tenggelamkan kapal dengan menghantar keluarganya ke luar negeri atau memindahkan aset mereka di luar negara.

Pada November 2004, The Epoch Times menerbitkan satu siri editorial, “Sembilan Ulasan mengenai Parti Komunis”, yang memperlihatkan kejahatan PKC yang wujud daripada segi pencerobohan dalam pelbagai aspek. Terbitan tersebut telah mencetuskan gelombang besar di mana ramai orang bangkit menentang PKC. Mengikut perangkaan dari The Epoch Times, bilangan yang telah menarik diri daripada PKC dan organisasi gabungannya: Liga Pemuda dan Perintis Muda ialah sekitar 330 juta orang.

Pada 16 Jun, 2019, dua juta rakyat Hong Kong telah melakukan demonstrasi besar-besaran di jalan-jalan untuk membantah rang undang-undang ekstradisi yang dicadangkan dan ini adalah protes terbesar yang pernah berlaku dalam sejarah Hong Kong. Rakyat Hong Kong bukan sekadar memprotes rang undang-undang ekstradisi, namun pada hakikatnya, mereka mahu memberitahu seluruh dunia bahawa “Kami tidak mempercayai PKC.”

Hari perhitungan iaitu hari untuk membawa Jiang Zemin dan PKC ke muka pengadilan akhirnya tiba. Dalam tempoh tujuh tahun yang lalu selepas bekas ketua polis Chongqing, Wang Lijun melarikan diri ke Konsulat Amerika Syarikat di Chengdu pada 6 Februari 2012, pasukan jahat PKC yang diketuai oleh Jiang telah menjadi lemah. Orang-orang jahat yang menganiaya Falun Gong telah mendapat hukuman karma yang berat.

Pegawai PKC yang ditangkap di dalam Kempen Anti-Rasuah Xi Jinping

Sejak Jiang Zemin mula menganiaya Falun Gong pada 20 Julai 1999, dia telah membenarkan pegawai-pegawai untuk terlibat dalam rasuah bagi mendapatkan sokongan dalam mengekalkan penganiayaan ke atas pengamal amalan tersebut. Di China hari ini, rasuah adalah fenomena yang meluas di kalangan pegawai komunis di semua peringkat. Tahap rasuah dalam PKC boleh dikatakan seperti penyakit kanser tahap terakhir.

57 pegawai telah dituduh dalam kempen anti-rasuah Xi Jinping, yang bermula pada Januari 2013, kerana telah merampas atau menerima suapan melebihi 100 juta yuan.

Harus diingat bahawa pihak berkuasa China sentiasa berusaha untuk mengurangkan kadar rasuah dengan melaporkan jumlah yang ditipu oleh pegawai-pegawai yang menerima rasuah. Bagi pegawai peringkat tinggi seperti Zhou Yongkang, jumlah sebenar yang terlibat adalah mungkin lebih tinggi daripada angka yang dilaporkan oleh saluran rasmi China.

Era Baru

Maybe you're interested :

Share
Kategori: GLOBAL Kebenaran

Video Popular