Pada 20 Julai 1999, ketua Parti Komunis China (PKC) Jiang Zemin melancarkan penganiayaan terhadap Falun Gong dan puluhan juta pengamalnya. Gelombang ketakutan telah melanda seluruh negara.

Dalam menghadapi serangan yang tidak pernah berlaku sebelum ini yang menggunakan setiap teknik yang dibangunkan oleh Parti Komunis sepanjang sejarah penindasan politiknya yang lama, pengamal Falun Gong tidak hanya mendiamkan diri. Sebaliknya, mereka memulakan perjalanan yang penuh sejarah dengan melakukan bantahan secara aman terhadap penganiayaan, pembohongan dan penyeksaan terhadap kepercayaan mereka yang menerapkan nilai sejagat seperti ‘Sejati, Baik, Sabar’.

Kepercayaan yang teguh

Falun Gong, yang juga dikenali sebagai Falun Dafa diperkenalkan kepada orang ramai pada 13 Mei 1992 oleh pengasasnya  Encik Li Hongzhi. Ajaran Falun Gong adalah berdasarkan prinsip ‘Sejati, Baik, Sabar’. Lima set latihan meditasi tersebar dengan cepat di seluruh China, ketika orang mengalami keajaiban dalam peningkatan kesihatan dan moral.

Falun Gong membangkitkan kerohanian dan kerinduan orang China terhadap nilai-nilai tradisi yang telah hilang di bawah dekad pemerintahan komunis. Amalan dan ajarannya membimbing mereka ke arah pemurnian watak, sambil meninggikan moral masyarakat China sekular.

Sepanjang tahun 1990-an, pengamal Falun Gong melakukan senaman pagi dengan diiringi muzik meditasi yang tenang yang boleh dilihat di mana-mana, dari metropolis terbesar hingga ke bandar di kawasan pedalaman. Pada awal 1999, kerajaan China menganggarkan bilangan pengamal Falun Gong ialah sekitar 70 hingga 100 juta orang. Siasatan yang dijalankan oleh seorang pegawai senior China membuat kesimpulan bahawa Falun Gong telah membawa “manfaat yang tidak terhingga kepada negara dan rakyat dan bukannya satu bahaya.”

Namun begitu, Jiang terasa kedudukannya diancam oleh populariti amalan ini. Dia menganggap kuasa politiknya terancam, jadi Jiang merancang dan melancarkan kempen untuk menghapuskan amalan itu kerana melihatnya sebagai ancaman kepada ideologi ateis Parti Komunis. PKC telah secara efektif mengisytiharkan perang kepada berjuta-juta orang, yang datang dari semua lapisan masyarakat yang mengamalkan amalan ini.

Dalam dua dekad yang berikutnya, penganiayaan terhadap Falun Gong telah terbukti sebagai antara kes jenayah yang paling teruk dalam sejarah manusia dan jutaan rakyat China telah menjadi korban kepada malapetaka ini.

Polisi Pembunuhan beramai-ramai

Pada 7 Jun 1999, Jiang memberi perintah langsung untuk menubuhkan sebuah organisasi Parti yang bertujuan untuk menyelaraskan dan mengarahkan penindasan di seluruh negara. Dikenali sebagai Pejabat 610, struktur dan fungsinya adalah setanding dengan Gestapo yang terkenal di Jerman ketika pemerintahan Nazi.

Jiang mengumumkan bahawa dia akan menghapuskan Falun Gong dalam tempoh tiga bulan dengan mensasarkan reputasi pengamal, merampas kekayaan mereka dan menyerang mereka secara fizikal.

Pengamal yang dibunuh akibat penindasan itu hendaklah diisytiharkan mangsa bunuh diri dan dikebumikan dengan serta-merta. Rejim China mengerahkan semua sumber yang ada termasuk mahkamah, jabatan propaganda, institusi budaya dan politik dan sekolah sebagai usaha untuk memusnahkan Falun Gong.

Media seperti televisyen, radio, akhbar termasuk internet di semua peringkat menghidupkan PKC untuk menghasilkan berita palsu yang memfitnah ajaran Falun Gong, memfitnah pengasasnya dan menghina pengamalnya.

Rejim China di bawah kepimpinan Jiang melakukan keganasan yang melampau, propaganda berterusan dan taktik ‘brainwash’ yang tidak berperikemanusiaan dalam usaha untuk memaksa pengamal Falun Gong memilih antara kepercayaan mereka atau kehidupan mereka. Sepanjang penganiayaan, berjuta-juta orang telah dipenjarakan atau dipenjara di kem buruh atau di pusat tahanan.

Kumpulan hak asasi manusia telah mendokumenkan lebih daripada 100 kaedah penyeksaan yang digunakan oleh pihak berkuasa China untuk menganiaya Falun Gong, serta penggunaan bahan toksik yang merosakkan saraf. Ramai pengamal meninggal dunia atau menjadi gila akibat dari penderaan ini.

Selain penyeksaan fizikal dan psikologi, Parti Komunis turut mengenakan langkah untuk menghapuskan amalan Falun Gong daripada kehidupan awam. Pengamal dipecat dari pekerjaan mereka, diusir dari sekolah atau kolej, atau kehilangan pencen dan faedah kebajikan lain. Saudara-mara pengamal juga mengalami penderitaan yang berat, dengan penindasan yang telah memecah-belahkan keluarga yang tidak terhitung banyaknya.

Pengambilan Organ Secara Paksa

Sejak tahun 1999, bilangan pemindahan organ China yang dilakukan setiap tahun telah meningkat secara dramatik. Ramai doktor di hospital China telah mengaku kepada penyiasat yang menyamar sebagai pelancong bahawa pemindahan organ yang mereka lakukan adalah berasal daripada pengamal Falun Gong.

Pada Mac 2006, seorang wanita dari timur laut China yang tinggal di Amerika Syarikat menjadi saksi pertama untuk bercakap mengenai pengambilan organ, apabila dia memberi keterangan bahawa bekas suaminya telah menuai kornea beribu-ribu pengamal Falun Gong sejak awal tahun 2000-an.

Sejak bertahun-tahun, World Organization to Investigate the Persecution of Falun Gong (WOIPFG) dan organisasi bebas yang lain telah menjalankan siasatan yang banyak dan mengesahkan dakwaan mengenai pengumpulan organ. Seorang penyiasat menggelarkan jenayah ini sebagai sesuatu yang “tidak pernah dilihat di dunia ini.”

Pada 12 Disember 2013, Parlimen Eropah meluluskan resolusi yang mendesak pihak berkuasa China untuk segera menamatkan amalan pengumpulan organ paksa dan melepaskan semua banduan termasuk pengamal Falun Gong.

Pada 19 Mei 2016, WOIPFG menerbitkan laporan komprehensif yang menyediakan rakaman telefon penyiasatan serta bukti-bukti lain untuk menunjukkan bahawa penuaian organ berlaku dengan sokongan negara dan telah diperintahkan secara peribadi oleh Jiang.

Pada 13 Jun 2016, Dewan Rakyat A.S. meluluskan House Resolution 343 untuk mengutuk amalan penuaian organ paksa di China.

Pada 22 Jun 2016, penyiasat David Kilgour, David Matas dan Ethan Gutmann bersama-sama menerbitkan laporan 700 muka surat mengenai pengambilan organ paksa di China. Mereka menganggarkan bahawa hospital China melakukan 60,000 hingga 100,000 pembedahan pemindahan setiap tahun dan sumber utama organ adalah daripada pengamal Falun Gong.

Pada 17 Jun tahun ini, tribunal rakyat bebas yang terdiri daripada panel peguam dan pakar memutuskan, “Pengambilan organ paksa telah dilakukan selama bertahun-tahun di seluruh China secara besar-besaran dan pengamal Falun Gong telah menjadi satu – dan mungkin sumber utama kepada bekalan organ.”

Masalah Ekonomi

Penganiayaan terhadap pengamal Falun Gong yang tidak bersalah selama dua dekad yang lalu telah menggunakan sejumlah besar sumber kewangan, manusia dan masyarakat, sambil menampung negara dan rakyat China.

Menurut siasatan oleh WOIPFG, China menghabiskan purata hampir satu perempat daripada pendapatan tahunannya untuk menindas pengamal Falun Gong pada tahun-tahun puncak penganiayaan.

Sumber lain menunjukkan bahawa PKC membelanjakan tiga perempat daripada KDNK China untuk mengekalkan penganiayaan terhadap Falun Gong. Seorang pegawai dari Kementerian Kewangan China mengakui bahawa “dasar penindasan Falun Gong telah melibatkan banyak dana. Tanpa wang ini, mustahil untuk mengekalkan tindakan keras itu. “

Contoh kos lain yang berkaitan dengan penindasan Falun Gong termasuk untuk memberikan ganjaran berupa wang yang menggalakkan rakyat biasa untuk melaporkan pengamal kepada pihak berkuasa.

Selain itu, pengambilan ejen dan samseng di luar negeri untuk mengganggu komuniti Falun Gong di luar negeri, pembelian media bahasa Cina di luar negara untuk memfitnah Falun Gong turut melibatkan dana yang banyak.

China juga menawarkan bantuan asing kepada negara-negara membangun sebagai pertukaran untuk menyokong rekod hak asasi manusia China di Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu dan di forum antarabangsa yang lain.

Menyalahgunakan Undang-undang

Kebebasan kepercayaan dijamin oleh perlembagaan China dan tiada undang-undang yang mengharamkan Falun Gong. Namun, dengan memiliki salinan Zhuan Falun, teks utama Falun Gong, memuat bahan-bahan Falun Gong dari internet, melakukan latihan meditasi Falun Gong atau bercakap dengan orang lain mengenai amalan ini adalah semua aktiviti yang membawa risiko hukuman berat.

Peguam hak asasi manusia China memutuskan bahawa kempen anti-Falun Gong adalah menyalahi undang-undang, kerana ia melanggar perlembagaan China dan berpunca daripada kehendak peribadi Jiang Zemin. Penggunaan Fasal 300 dalam Undang-Undang Jenayah untuk mengenakan dan mengutuk pengamal Falun Gong adalah salah dalam penggunaan undang-undang, sementara Pejabat 610 yang didirikan atas perintah Jiang itu sendiri adalah sebuah organisasi yang beroperasi tanpa mengikut undang-undang.

Pejabat 610 diketuai oleh Suruhanjaya Hal Ehwal Politik dan Perundangan Pusat yang mengawasi seluruh keselamatan awam, sistem pengadilan dan sistem kehakiman. Ini membolehkan Pejabat 610 untuk memanipulasi sistem undang-undang China dan menjadikannya kuasa kuat dalam penganiayaan.

China dalam Krisis Moral

Serangan Komunis terhadap prinsip-prinsip ‘Sejati, Baik, Sabar’ telah menyeret China dan orang Cina ke dalam jurang moral. Dalam pengertian ini, mangsa sebenar penganiayaan PKC adalah orang Cina biasa yang telah diracuni oleh kebohongan dan propagandanya.

Untuk menimbulkan penganiayaan terhadap Falun Gong, Jiang menggunakan rasuah untuk mentadbir China. Beliau dan sekutu-sekutunya mengamankan kesetiaan para pegawai dengan peluang untuk promosi, serta peluang untuk mendapatkan keuntungan haram. Pegawai parti yang paling aktif dan ganas dalam menganiaya Falun Gong dinaikkan pangkat tinggi, manakala para pemberontak, samseng dan penghuni penjara yang mengalahkan pengamal Falun Gong diberi ganjaran untuk melakukan kejahatan mereka.

Di peringkat antarabangsa, Jiang ‘mengeksport’ kebencian dengan menyuap dan mengancam kerajaan, media dan perusahaan asing untuk menipu atau bahkan membantu penganiayaan. Mengikat hubungan ekonomi dan keuntungan kepada isu hak asasi manusia, PKC melatih negara-negara asing dan perniagaan luar untuk berdiam diri terhadap tingkah laku jahat parti. Dalam beberapa kes, puak Jiang bahkan telah menjual kedaulatan China sebagai pertukaran untuk mendapatkan sokongan asing.

PKC di ambang Keruntuhan

Sejak tahun 2000, pengamal Falun Gong telah mengambil beberapa siri tindakan undang-undang terhadap penderaan terburuk parti, termasuk memfailkan aduan jenayah di hampir 20 negara. Mereka yang didakwa termasuk Jiang sendiri di atas peranan utamanya dalam melancarkan penganiayaan, serta pegawai gabungan Luo Gan, Zhou Yongkang, Bo Xilai, Zeng Qinghong dan pelaku utama lain. Pengamal juga telah memfailkan aduan jenayah dan saman sivil terhadap pegawai yang berkhidmat di kedutaan dan konsulat Cina.

Menurut Minghui, sejak Mei 2015, sekurang-kurangnya 209,900 pengamal Falun Gong dan ahli keluarga mereka telah memfailkan tindakan undang-undang terhadap Jiang Zemin, menyerahkan kes mereka dibawa di hadapan kehakiman tertinggi negara China. Jenayah termasuk “jenayah terhadap kemanusiaan”, “jenayah penyiksaan” dan “pembunuhan beramai-ramai”.

Sehingga awal Disember 2018, sejumlah 34 buah negara dan lebih daripada 3.03 juta orang di seluruh dunia telah melaporkan jenayah anti-kemanusiaan Jiang Zemin yang menganiaya Falun Gong kepada Prokurator Rakyat Agung PKC dan Mahkamah Agung, sambil menuntut Jiang dibawa ke muka pengadilan.

Pada 31 Mei tahun ini, Minghui menerbitkan notis yang mengatakan bahawa kerajaan Amerika Syarikat akan memohon semakan semula permohonan yang lebih ketat untuk visa perjalanan. Mereka yang bertanggungjawab ke atas kejahatan yang teruk boleh ditolak visa dan mereka yang telah dikeluarkan visa boleh dinafikan kemasukannya ke A.S.

Mengikut notis itu, pegawai Jabatan Negara Amerika Syarikat memberitahu pengamal Falun Gong di Amerika Syarikat bahawa mereka boleh menyerahkan senarai mereka yang terlibat dalam penganiayaan terhadap Falun Gong.

Pada 3 Jun, Kedutaan Amerika Syarikat di Beijing menyiarkan pengenalan kepada Undang-Undang Kebertanggungjawaban Hak Asasi Manusia Global Magnitsky pada akaun media sosial Weibo. Undang-undang ini menetapkan bahawa semua pegawai dan rakan mereka yang melakukan penganiayaan hak asasi manusia berpotensi tertakluk kepada sekatan Amerika, termasuk sekatan visa dan pembekuan aset luar pesisir Amerika Syarikat.

Pada 5 Jun, WOIPFG mengeluarkan notis bertajuk “Pengumpulan Komprehensif Senarai Penjenayah dan Jenayah Berkomitmen dalam Penganiayaan PKC terhadap Falun Gong.”

Notis itu “menyeru semua orang yang benar di seluruh dunia untuk mengambil tindakan segera” dalam membantu menyusun senarai “untuk memberikan bukti untuk percubaan utama yang akan datang yang secara sistematik akan menjejaki dan mengadili kejahatan terhadap kemanusiaan yang dilakukan oleh puak Jiang Zemin.”

PKC kini dilanda kekacauan di dalam dan di luar negara. Rungutan sivil dalam “insiden massa” yang tidak henti-henti seperti demonstrasi, protes dan rusuhan yang membuktikan mustahil untuk menindas sepenuhnya.

Sementara itu, PKC telah terlibat dengan banyak hal dari perang perdagangan Amerika Syarikat-China, kecurian teknologi, diplomasi, isu ketenteraan, budaya dan media. Dari daratan ke Hong Kong dan kemudian ke Taiwan. Gelombang penentangan terhadap PKC bakal membawa kepada kejatuhan kezaliman komunis di China.

Pada masa ini, ramai pengamal Falun Gong yang tidak berdosa masih menderita di dalam penjara dan kem buruh, di mana mereka menghadapi ancaman penyiksaan dan juga pengambilan organ. Penganiayaan mesti berakhir dan setiap hari harapan itu semakin membesar.

Kita memperingati semua pengamal Falun Gong yang telah mengorbankan hidup mereka demi kebebasan dan kebenaran. Semoga lebih ramai orang dapat menghargai kebenaran berharga melalui pengorbanan mereka yang tidak mementingkan diri sendiri. Mereka boleh memilih kebaikan, menolak kejahatan dan berdiri di sisi keadilan.

Sudah 20 tahun sejak pengamal Falun Gong memulakan rayuan damai mereka terhadap keganasan kejam yang ditimbulkan oleh rejim totalitarian. Mereka telah memegang obor harapan untuk memecahkan kegelapan penganiayaan. Keinginan mereka untuk bertahan adalah legenda generasi kita, yang akan terukir dalam rekod kekal dan menceritakan kembali zaman akan datang.

Maybe you're interested :

Share
Kategori: GLOBAL Kebenaran Kempen

Video Popular