Ketika kita membuat permohonan atau memperbaharui pasport, biasanya menjadi proses yang memakan masa. Kini dengan peningkatan prosedur perkhidmatan awam yang lebih efisen, seseorang boleh mendapatkan pasport barunya dalam masa 2 jam!

Namun, masih terdapat beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan. Pertama, anda perlu berada di kaunter imigresen lebih awal kerana barisan menunggu mungkin boleh menjadi terlalu panjang. Kedua, anda perlu berpakaian kemas supaya tidak perlu memakai jaket yang digantung di tepi booth bergambar itu.

traveloka

Dan bagi lelaki ini, sebenarnya dia tidak mempunyai masalah kecuali penampilan kepalanya yang botak terlalu ‘bersinar’ sehingga menambahkan ‘kesan khas’ pada gambar pasport biasanya.

Dalam satu video yang dikongsi oleh Nazirul Nazrin di Facebook baru-baru ini, seorang lelaki botak mempunyai masalah ketika dia mahu mengambil gambar pasportnya kerana kepalanya terlalu berefleksi, menyebabkan gambar yang diambil tidak memenuhi piawaian untuk gambar pasport berlayakan.

Nazirul Nazrin/Facebook

Nasib baik, pegawai imigresen kita semua sangat profesional, dan mereka seolah-olah sudah bersedia untuk menyelesaikan sebarang situasi. Seperti yang dilihat dalam video ini, dua orang pegawai sedang memegang dua panel hitam di atas kepala lelaki ini untuk mengurangkan silau dan menghalang kepalanya daripada membiaskan cahaya dari atas.

Hasilnya mereka berjaya mengatasi ‘cabaran’ itu, dan lelaki ini pulang dengan pasport barunya tanpa apa-apa masalah.

Nazirul Nazrin/Facebook

Tabik kepada semua pegawai Jabatan Imigresen Malaysia yang kini sentiasa bersedia dalam apa juga keadaan dalam memastikan kita semua mendapat keselesaan dan berpuas hati dengan perkhidmatan mereka yang cekap dan cepat serta penuh profesionalisme.

Tonton video di bawah.

Nazirul Nazrin/Facebook

Sumber : Nazirul Nazrin/Facebook , World of Buzz

Maybe you're interested :

Share

Video Popular