KUALA LUMPUR: Kajian Gabungan Pengilang Tembakau Malaysia mendedahkan sebanyak 58.9% rokok yang dijual di negara ini adalah haram sekali gus meletakkan Malaysia sebagai negara yang paling tinggi menjual rokok haram di dunia.

Pengarah Urusan JTI Malaysia Cormac O’Rourke berkata, jualan rokok haram di negara ini mencecah 12 bilion batang pada 2018, meningkatkan 3.3% berbanding 2017.

Penjualan rokok haram itu sangat berleluasa di Sabah, Sarawak, Pahang, Kelantan dan Terengganu, dengan 70% dan 80% pek rokok dari kawasan ini adalah rokok haram.

Lapor kajian Rokok Haram 2018, sejumlah 153,000 pek rokok dibuang ke jalanan dan tong sampah seluruh negara.

Sinchew

“Malaysia adalah antara beberapa negara dengan penjualan rokok haram terus meningkat dari masa ke semasa,” kata O’Rourke yang dipetik Free Malaysia Today.

Beliau berkata, peningkatan rokok haram boleh menyebabkan kenaikan berlebihan dalam duti eksais tembakau dan harga rokok sepanjang tahun, serta penguatkuasaan tidak mencukupi.

Di bawah undang-undang, syarikat tembakau mesti menaikkan harga rokok dengan sama seperti kenaikan duti eksais, yang bermaksud syarikat tembakau tidak dapat menyerap kenaikan duti eksais.

Berita Malaysian Terkini/Gambar Hiasan

Keadaan berkenaan akan menyebabkan kerajaan kehilangan sehingga RM5 bilion dari segi pulangan cukai yang tidak dapat dikutip.

Beliau menyarankan untuk menghentikan penyeludupan rokok haram, selain mencadangkan 3 langkah dalam menangani keadaan itu.

Dalam masa sama, kerajaan juga disaran supaya mewujudkan moratorium eksais untuk tepoh 3 tahun akan datang bagi mengelakkan kejutan harga yang akan membuat perokok beralih kepada rokok haram.

Malah, pintu-pintu utama kerajaan juga perlu dipantau bagi mengelak pemindahan kapal untuk rokok di pintu masuk di Malaysia juga harus dilaksanakan, kerana ia dimanipulasi untuk membawa masuk rokok haram ke negara ini, katanya.

From the Desk of the Director-General of Health Malaysia/Gambar Hiasan

“Matlamatnya adalah untuk mengelakkan manipulasi proses dan prosedur dan membolehkan penumpuan dan pemantauan rokok ke negara ini lebih baik.”

Beliau juga menyeru penubuhan sebuah badan bebas untuk memimpin pasukan petugas khas untuk menangani penjualan rokok haram.

“Penguatkuasaan undang-undang sedia ada seharusnya menjadi fokus utama mereka, memandangkan 60% daripada jumlah yang dihisap rakyat Malaysia hari ini tidak melalui peraturan dalam penjualan.

“Ini adalah kegagalan dasar yang jelas yang kerajaan tidak boleh abaikan.” katanya.

Sumber: Free Malaysia Today, Berita Harian

Maybe you're interested :

Share
Kategori: NASIONAL

Video Popular