Pengusaha stesen minyak terpaksa beroperasi maksimum 18 jam berbanding 24 jam di sesetengah lokasi berikutan penurunan mendadak harga minyak yang dijangka bermula tahun 2019.

Menurut residen Persatuan Pengusaha-Pengusaha Stesen Minyak Malaysia (PDAM), Datuk Khairul Annuar Abdul Aziz, pengusaha stesen minyak terpaksa berbuat demikian untuk mengurangkan kos operasi masing-masing.

Kredit: Babab.Net

“Kami tidak menentang penurunan harga tetapi kuantum sangat besar. Memandangkan kami tidak mengawal stok kami sendiri, jika harga turun, kami ditinggalkan lebih banyak stok pada tengah malam. Walaupun harga naik, keuntungan tidak banyak, ” kata Khairul Annuar.

Beliau berkata para peniaga telah kerugian RM61 juta pada Disember 2014 dan RM30 juta pada bulan Mac 2017 apabila harga apungan harga minyak bulanan dan kemudian mingguan diperkenalkan masing-masing.

Beliau berkata, PDAM juga meminta kerajaan menaikkan komisen pengusaha stesen minyak bagi mengurangkan kerugian yang ditanggung.

Kredit: Utusan Online

PDAM mahu kerajaan naikkan komisen dari 12.19 sen ke 15 sen selain selaraskan komisen petrol dan diesel.

“Sudah 10 tahun kami menerima komisen yang sama, sama ada harga minyak naik atau turun, justeru kami mahu kerajaan naikkan komisen ke 15 sen selain selaraskan komisen petrol dan diesel.

“Jika permintaan kami tidak diterima, kami tiada pilihan lain selain daripada mengurangkan waktu operasi stesen dan juga mengurangkan pekerja,” katanya.

“Sejujurnya, walaupun dengan komisen sebanyak RM0.12 seliter, ini bukan jumlah yang kami terima kerana kami perlu membuat bayaran lesen minyak kepada syarikat minyak, kadar diskaun untuk pembayar kad kredit, upah pekerja dan utiliti, dan yuran insurans dan majlis,” tambahnya.

Sementara itu Pengerusi Persatuan Pengusaha Stesen Minyak Perak, Kenneth Lee meramalkan bahawa perubahan dalam mekanisme harga akan menyebabkan lebih banyak pengusaha menghentikan operasi.

“Kira-kira 50 stesen minyak ditutup pada 2017 dan ini hanya yang kita tahu, sementara ada yang menjual atau memindahkan perniagaan mereka kepada orang lain kerana mereka tidak dapat bertahan.”

Pengusaha stesen minyak di Melaka, David Wu menegaskan bahawa lebih baik jika dana ditubuhkan untuk menstabilkan harga minyak dan bukannya mengenakan perubahan harga mingguan.

Kredit: The Star

Sementara itu, kira-kira 3,000 pemilik stesen minyak di seluruh negara akan menandatangani petisyen yang akan dihantar kepada Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad untuk meminta supaya apungan dilakukan secara bulanan dan menaikkan serta menyelaraskan komisen pengusaha stesen minyak.

Sumber: The Star

Maybe you're interested :

Share
Kategori: BISNES Ekonomi NASIONAL

Video Popular

Ad will display in 09 seconds