Guru sangat bermakna kepada kehidupan seseorang insan sehinggakan guru diibaratkan sebagai pelita hidup, lilin, obor, mentor dan seumpamanya. Jika guru diibaratkan cahaya, bayangkan betapa gelapnya dunia ini, tanpa kehadiran guru sebagai cahaya yang meneranginya. Begitulah tingginya martabat seorang guru sebagai individu yang memiliki ketinggian ilmu.

Dr. Dilbert Monicit mengingati guru kegemarannya, Virginia Padilla Roble, yang mengajarnya di sekolah menengah di Filipina. Virginia Padilla Roble, yang tinggal di Kota Mandaue, malangnya lengan kirinya patah pada hujung tahun 2015, dan mendapatkan rawatan di Perpetual Succor Hospital (PSH).

Kredit: Dilbert Monicit

Namun, beliau tidak tahu bahawa hospital itu adalah tempat kerja bekas pelajarnya, dan hanya mengetahuinya selepas mendapat nota bahawa beliau tidak perlu membayar caj rawatannya itu.

Kredit: Virginia Padilla Roble

“Selepas menerima rawatan di Hospital Perpetual Succor,” Roble, berusia 64 tahun pada masa itu, berkongsi pada 9 Disember 2015. “Saya mendapat nota ini dari stesen jururawat. Terima kasih atas hadiah Krismas, Dr. Dilbert Monicit. Terima kasih kerana berada di sana. ”

Kredit: Virginia Padilla Roble

“Puan Roble,

Yuran profesional – dibayar

22 tahun yang lalu (salah seorang guru kegemaran saya!)”

Sebagai tindak balas kepada kongsian Roble, Hospital Perpetual Succor menulis pada 15 Disember:

“Terima kasih PSH Dr. Dilbert Monicit kerana memberi perhatian yang sangat baik terhadap pesakitnya. Beliau telah benar-benar memberi contoh makna sebenar Krismas-masa untuk memberi inspirasi kepada orang lain, masa untuk mengucapkan terima kasih kepada mereka yang telah membuat perbezaan dalam kehidupan kita dengan jalan yang lebih daripada satu…

“… dan masa untuk berkongsi kasih sayang bukan sahaja kepada keluarga dan sahabat tetapi juga kepada mereka yang paling memerlukannya. Sesungguhnya perbuatan ini sepatutnya menjadi ikutan. “

Kredit: Virginia Padilla Roble

Tahniah Virginia Roble, anda telah membuat kesan yang sangat positif dan kepada Dr. Monicit juga, kerana menjaga kebajikan guru anda, dan menetapkan contoh yang baik untuk orang lain. Nota tersebut semestinya bermakna buat Roble; ia meninggalkan kesan dan pengaruh yang besar kepada orang ramai.

Sumber: videoasis

 

Maybe you're interested :

Share

Video Popular

Ad will display in 09 seconds