Hari yang menyedihkan bagi penggemar buku komik di seluruh dunia. Stan Lee, pencipta ikon budaya pop seperti Spider-Man, Avengers, dan X-Men, telah meninggal dunia pada usia 95.

Selain daripada kerjanya dalam industri komik, aksi-aksi cameo Stan Lee dalam filem-filem Marvel telah menjadi salah satu yang paling menarik perhatian para penonton.

Berikut adalah 35 aksi-aksi legenda buku komik ini yang telah muncul dalam filem Marvel:

1. X-Men (2000)

Kredit: 20th Century Fox

Beliau muncul sebagai penjual sosej yang terkejut ketika Senator Kelly yang baru bermutasi muncul telanjang dari laut setelah melarikan diri daripada Magneto.

2. Spider-Man (2002)

 

Kredit: Columbia Pictures

Beliau muncul ketika Green Goblin melancarkan serangan di World Unity Fair, di mana beliau menarik seorang kanak-kanak perempuan dari puing yang jatuh.

3. Daredevil (2003)

 

Kredit: 20th Century Fox

Matt Murdock (a.k.a. Daredevil) menyelamatkan Lee daripada melintas jalan dan dilanggar bas.

4. Hulk (2003) 

Kredit: Universal Pictures

Beliau memainkan watak pengawal keselamatan di makmal Bruce Banner, dalam adegan awal dalam filem bersama bekas Hulk, Lou Ferrigno. Ia juga adalah cameo bercakap pertama Lee dalam sebuah filem berdasarkan watak yang diciptanya.

5. Spider-Man 2 (2004)

Kredit: Columbia Pictures

Melanjutkan tugasnya sebagai penyelamat orang yang lalu lalang, Lee menyelamatkan seorang wanita daripada runtuhan semasa pertempuran pertama Spider-Man dengan Doc Ock.

6. Fantastic Four (2005)

Kredit: 20th Century Fox

Beliau muncul sebagai posmen, Willie Lumpkin, watak yang diciptanya untuk komik dengan nama yang sama. Willie menyapa Fantastic Four ketika mereka memasuki Bangunan Baxter.

7. X-Men: The Last Stand (2006)

 

Kredit: 20th Century Fox

Beliau muncul dalam adegan imbas kembali sebagai salah satu jiran Jean Grey, yang menyiram rumput ketika Jean telekinetik mengalihkan air dari hos ke udara.

8. Spider-Man 3 (2007)

Kredit: Columbia Pictures

Peter Parker dan Lee “Man in Time Square” sedang membaca sebuah buletin berita tentang Spider-Man, selepas itu beliau memberi komen kepada Peter bahawa, “Anda tahu, saya rasa seseorang boleh membuat perubahan,” diikuti dengan kata frasa, “Nuff said. ”

9. Fantastic Four: Rise of the Silver Surfer (2007)

 

Kredit: 20th Century Fox

Beliau muncul di majlis perkahwinan Reed Richards ‘(Mr Fantastic) dan Susan Storm (Invisible Woman) sebagai dirinya sendiri, beliau tidak dibenarkan masuk oleh pengawal keselamatan kerana namanya tiada dalam senarai tetamu.

10. Iron Man (2008)

 

Kredit: MensXP

Robert Downey Jr sebagai Tony Stark menyapa belakang bahu Lee yang memainkan watak pengasas Playboy Hugh Hefner.

11. The Incredible Hulk (2008)

 

Kredit: Marvel Studios

Dikenal sebagai “lelaki Milwaukee yang minum dari botol”, Lee secara tidak sengaja meminum minuman ringan yang tercemar dengan darah Bruce Banner a.k.a. Hulk.

12. Iron Man 2 (2010)

Kredit: Marvel Studios

Tony Stark tersilap Lee sebagai orang lain yang terkenal, kali ini tersalah anggap sebagai pengacara TV terkenal “Larry King”.

13. Thor (2011)

 

Kredit: Marvel Studios

Dia muncul di tapak di mana Mjolnir mendarat di Bumi, cuba untuk menarik tukul Thor dari tanah dengan rantai yang terikat dengan trak pikap yang dipandunya.

14. Captain America: The First Avenger (2011)

Kredit: Marvel Studios

Beliau muncul sebagai jeneral Perang Dunia II yang tersalah anggap seorang lelaki lain untuk Captain America / Steve Rogers, berkata, “Saya fikir dia lebih tinggi.”

15. Avengers (2012)

 

Kredit: Marvel Studios

Lee muncul sebagai orang tua yang sinis yang ditemubual selepas Avengers menyelamatkan Manhattan dari serangan Chitauri.

Dalam adegan yang dipadamkan, beliau menegur Steve Rogers kerana tidak meminta nombor telefon pelayan menggatal dengannya.

 

Kredit: Marvel Studios

16. The Amazing Spider-Man (2012)

Kredit: Sony Pictures

Pustakawan sekolah Lee mendengar muzik klasik ketika Spider-Man dan Lizard berlawan di belakangnya.

17. Iron Man 3 (2013)

Kredit: Marvel Studios

Lee memberikan 10 markah kepada peserta ratu cantik.

18. Thor: The Dark World (2013)

Kredit: Marvel Studios

Lee muncul sebagai pesakit di sebuah institusi mental yang meminjamkan kasutnya kepada Erik Selvig (dimainkan oleh Stellan Skarsgård).

19. Captain America: The Winter Soldier (2014)

Kredit: Marvel Studios

Beliau memainkan watak pengawal keselamatan di Institut Smithsonian yang mendapati bahawa pakaian seragam Perang Dunia Kedua Kapten Amerika telah dicuri dari pameran itu.

20. Guardians of the Galaxy (2014)

 

Kredit: Marvel Studios

Beliau muncul sebagai seorang lelaki tua yang sedang berbual dengan seorang wanita muda apabila Rocket Racoon sedang meninjau Xandar dengan alat pengimbasnya.

21. The Amazing Spider-Man 2 (2014)

Kredit: Columbia Pictures

Lee menghadiri majlis tamat pengajian sekolah menengah Peter Parker dan Gwen Stacy, dan juga mengenali Peter.

22. Avengers: Age of Ultron (2015)

 

Kredit: imgur.com

Lee memainkan seorang veteran Perang Dunia II yang terpaksa dibawa keluar daripada parti Avengers setelah mabuk akibat minum minuman keras Asgardian dari Thor.

23. Ant-Man (2015)

Kredit: thisisinsider.com

Lee muncul sebagai pelayan bar dalam satu cerita Luis memberitahu Scott Lang/Ant-Man tentang Sam Wilson/Falcon mencarinya.

24. Deadpool (2016)

Kredit: 20th Century Fox

Lee muncul sebagai hos yang nakal di sebuah kelab.

25. Captain America: Civil War (2016)

Kredit: thisisinsider.com

Lee muncul sebagai posmen FedEx menyampaikan pakej dari Steve Rogers kepada “Tony Stank”.

26. X-Men: Apocalypse (2016)

Kredit: thisisinsider.com

Lee membuat penampilan pertamanya di dalam filem X-Men di samping isteri sebenarnya, Joan. Pasangan itu muncul semasa kejadian di mana Apocalypse melancarkan senjata nuklear ke angkasa lepas.

27. Doctor Strange (2016)

 

Kredit: pinimg.com

Lee teruja dengan bukunya, tidak menyedari bahawa Doctor Strange dan Mordo ‘melekat’ di tingkap bas.

28. Guardians of the Galaxy Vol. 2 (2017)

 

Kredit: pinimg.com

Lee muncul sebagai seorang angkasawan yang memberitahu The Watchers tentang tugas sebagai penyampai dalam Civil War, seolah-olah mengesahkan bahawa beliau sendiri adalah salah satu makhluk yang ditugaskan untuk mengawasi multiverse.

29. Spider-Man: Homecoming (2017)

 

Kredit: gfycat.com

Lee muncul sebagai jiran menjengkelkan yang dipanggil Gary, yang memarahi Spider-Man kerana tersilap menyerang orang awam yang tidak bersalah.

30. Thor: Ragnarok (2017)

Kredit: ytimg.com

Dalam salah satu adegan paling lucu dalam filem ini, Lee memainkan watak sebagai salah seorang hamba Grandmaster yang ditugaskan untuk memotong kunci keemasan Thor (dan membuatkan God of Thunder menjerit dalam ketakutan).

31. Black Panther (2018)

Kredit: guim.co.uk

Lee muncul sebagai penaung di sebuah kasino di Korea Selatan, dengan mengambil cip T’Challa ketika Raja Wakanda berpindah dari meja untuk mengekori Ulysses Klaue.

32. Deadpool 2 (2018)

Kredit: redd.it

Lee tidak menunjukkan diri sendiri, tetapi dia muncul dalam mural gergasi apabila Domino terjun di atas bandar semasa urutan X-Force.

33. Avengers: Infinity War (2018)

Kredit: pinimg.com

Lee muncul sebagai pemandu bas sekolah Peter Parker.

34. Ant-Man and the Wasp (2018)

Kredit: imgur.com

Lee memainkan pejalan kaki yang keretanya mengecil oleh Wasp.

35. Venom (2018)

Kredit: narvii.com

Sebelum kematiannya, Lee sempat muncul dalam filem Venom yang berjalan di jalanan sambil membawa anjing dan menggalakkan Eddie Brock supaya tidak melepaskan hubungannya dengan Anne Weying.

Sumber: Says

Maybe you're interested :

Share

Video Popular

Ad will display in 09 seconds