Jika anda seorang pelancong yang kerap mengembara di luar negara maka anda mungkin pernah menggunakan laman web ataupun aplikasi TripAdvisor untuk melihat tumpuan tarikan, penginapan bahkan sebuah restoran. Mereka mempunyai pelbagai ulasan mengenainya, yang dikatakan ditulis oleh pelanggan sebenar yang pernah melawat tempat tersebut sebelum ini.

Sumber: Tnooz

Ramai di antara kita percaya bahawa ulasan ini telah diselaraskan dan benar, jadi ia amat dipercayai untuk diguna pakai. Nampaknya terdapat ulasan mengenai sesuatu yang tidak kelihatan seperti mana yang sepatutnya. Terdapat satu laporan yang dikeluarkan oleh The Times di UK mendedahkan bahawa sebanyak satu dalam tiga ulasan adalah palsu.

Mereka melakukan analisis bebas mengenai ulasan laman web dan mendapati bahawa banyak penginapan popular dan teratas pada tumpuan pelancong mempunyai kira-kira dua kali lebih banyak ulasan “palsu” sebagai pesaing kepada yang berada dalam kedudukan rendah. Malah, mereka mendakwa dua pertiga daripada ulasan B&B teratas kelihatan mencurigakan.

Sumber: Campaign Live

Tinjauan palsu adalah perniagaan yang sangat menguntungkan dan orang mudah terpedaya akan ulasan TripAdvisor lima bintang. Mereka juga membeli ulasan negatif terhadap saingan mereka untuk memastikan perniagaan mereka kekal di bahagian atas.

Sesetengah perniagaan yang menjual ulasan palsu termasuk ‘reviewsthatstick.com’, di mana tinjauan lima bintang yang baik berharga $ 50 (RM206). Laman web ini kelihatan berpusat di Asia manakala laman web kajian lain yang serupa menjual ulasan mereka untuk harga yang lebih murah, menawarkan 10 unit untuk £ 69 (RM373)

Sumber: Upwakk

 

Untuk mengujinya, The Times memutuskan untuk menubuhkan laman web palsu yang menjual ulasan TripAdvisor palsu untuk muncul di bahagian atas hasil carian Google. Dalam masa sebulan, mereka menerima berpuluh-puluh pertanyaan mengenai perkhidmatan mereka. Seorang lelaki yang mendekati mereka adalah pemilik restoran yang sudah mempunyai ulasan positif yang “palsu” tetapi dia ingin membuat kedudukannya lebih baik. Beliau menulis: “Saya sedang mencari untuk meningkatkan akaun TripAdvisor saya, kini berada 3.5 (dari 5) dan ingin menjadi 4.5 pada bulan depan, sila beritahu saya jika anda boleh membantu.”

Selain itu, The Times juga menugaskan Fakespot.com, yang menggunakan algoritma seperti bahasa, coretan posting, butiran akaun dan mesin untuk mengenal pasti ulasan yang mencurigakan. Walaupun banyak tempat yang disenaraikan di kedudukan teratas TripAdvisor mempunyai ulasan asli, Saoud Khalifah, pengasas Fakespot, mengatakan bahawa TripAdvisor sendiri perlu usaha lebih untuk menghentikan ulasan palsu.

Sumber: Business Insider UK

 

“TripAdvisor mempunyai banyak masalah. Daripada pangkalan data kami, purata tinjauan palsu adalah 32.9 peratus. Untuk B&B, yang meningkat kepada 41.9 peratus. Terdapat sejumlah besar akaun yang sama memberikan satu atau dua ulasan yang dibuat oleh orang dalam hotel atau restoran untuk menyiarkan ulasan palsu. Saya akan menasihati pengguna TripAdvisor untuk mendekati setiap ulasan dengan keraguan, ” jelasnya.

Sebagai tindak balas terhadap isu ini, TripAdvisor menyangkal dakwaan ini dan mengatakan bahawa analisis Fakespot dipersoalkan. “Teknik yang digunakan oleh mereka (Fakespot) tidak sempurna: mereka tidak mempunyai akses kepada data teknikal yang anda perlukan untuk menentukan sama ada atau tidak ulasan adalah palsu. Kami lakukan dan kami telah menggunakan data ini lebih dari satu dekad untuk menjejaki ulasan. Kami pakar dalam mengesan ulasan palsu,” tambah mereka.

Sumber: World of Buzz, The Times

Maybe you're interested :

Share
Kategori: BISNES GLOBAL

Video Popular

Ad will display in 09 seconds