Amat sukar untuk berhenti merokok disebabkan kadar ketagihan yang amat kuat, dan bagi perokok untuk mencuba diri daripada tidak merokok adalah hampir seperti satu penyeksaan.

Tetapi, masih ada harapan bagi mereka yang ingin berhenti. Terdapat beratus-ratus testimoni daripada orang yang telah berhenti merokok tanpa rasa sakit, mereka mengikuti satu langkah mudah setelah mempelajari berkenaan Falun Gong. Amalan penambahbaikan diri dan juga merupakan satu meditasi purba dan kos untuk mempelajari adalah sifar. Berikut adalah beberapa testimonial yang luar biasa yang telah dilalui oleh orang ini.

1. “Lelaki yang bekerja sebagai pemain dram meluangkan kebanyakan waktu untuk minum setiap malam, merokok dan menghisap dadah setiap hari”

Sumber: ©Epoch Times | Benjamin Chasteen

Apabila pemain dram Amerika Sterling Campbell mencapai kesukaran pada kehidupan peribadi, dia mendapati dirinya amat ketagih akan alkohol, merokok dan juga tabiat buruk yang lain.

“Sebahagian daripada huraian kerja sebagai pemain dram adalah minum setiap malam, merokok dan menghisap ganja setiap hari. Terdapat juga dadah lain. Saya tidak mahu nyatakan, “kata Campbell.

Selepas dia menjadi pemain drum bagi bintang rock terkenal David Bowie, orang ramai melihat tiga perkataan Cina yang dipaparkan di dramnya, dan ramai yang ingin tahu tentang apa yang mereka maksudkan. Kisah Sterling di belakang tiga watak Cina adalah seperti berikut.

Sumber: ©Wikipedia

Sebelum ini, ketika dia berjalan melintasi sebuah taman di New York, dia melihat sekelompok orang melakukan beberapa latihan dalam gerak perlahan dan lembut, dan ketika itu dia merasa tertarik untuk mengetahui lebih lanjut, sehingga dia menceburinya. Ketika itu, salah seorang pengamal memberikannya sebuah buku untuk membaca – “Zhuan Falun,” oleh Encik Li Hongzhi, pengasas Falun Gong.

Sumber: ©Minghui

Sama seperti ramai pengamal Falun Gong sebelum ini, Campbell mula berlatih. Hidupnya berubah secara dramatik dan tabiat buruknya semakin hilang.

“Saya telah cuba untuk meninggalkan tabiat buruk saya sebelum ini namun sukar. Dua minggu selepas saya mula berlatih Falun Gong, saya mendapati saya tidak lagi merokok, minum atau mengambil dadah,” jelasnya kepada The Epoch Times.

Campbell dapat melepaskan semua ketagihannya, termasuk merokok, selepas membaca buku ini dan dia sangat berterima kasih kepada Encik Li Hongzhi. Dia memegang tiga watak perkataan Cina yang bermaksud, “Sejati, Baik dan Sabar,” yang merupakan prinsip teras Falun Gong, dimana dia meletakkan di hadapan alat dramnya dilihat oleh penonton.

Sumber: ©falundafa-sacramento

David Bowie sangat menyokong usaha Sterling untuk membawa perhatian seluruh dunia terhadap penganiayaan Falun Gong di China, dan organisasi bukan keuntungan yang berpusat di Amerika Syarikat. Dikenali sebagai “Friends of Falun Gong” akan sentiasa berterima kasih terhadap sokongan Bowie. Sungguh menyedihkan apabila Bowie meninggal dunia pada Januari 2016.

Diterjemah kepada lebih 30 bahasa, Zhuan Falun telah dibaca oleh penduduk lebih daripada 100 negara.

Sumber: ©Minghui

2. “Falun Gong telah menolong saya untuk berhenti merokok selepas 53 tahun”

Patrick (kiri) berjaya berhenti merokok selepas 53 tahun, berkat amalan terhadap amalan Falun Gong.

Sumber: NTDTV

Inilah yang berlaku kepada Patrick selepas dia mula berlatih Falun Gong. Sekitar tiga tahun yang lalu, beliau membaca buku Zhuan Falun, buku utama Falun Gong di perpustakaan. Beliau kemudiannya membaca semua teks berkaitan Falun Gong yang lain.

“Saya mula membaca dan bersenam apabila saya pulang. Tidak lama selepas itu saya berhenti merokok dan minum. Fikiran saya dibuka dan cara saya mengendalikan sesuatu juga berubah. Terdapat lebih banyak ketenangan, kurang tekanan dan rungutan,” katanya.

3. “Amalan ini tidak memerlukan sebarang wang atau apa-apa jenis bayaran balik”

Artjom, seorang lelaki muda yang pernah bercita-cita untuk menjadi biarawan, mempunyai peluang bertemu dengan sekumpulan meditator semasa dia berada di Berlin. Dia segera memutuskan untuk menyertai mereka.

Sumber: NTDTV

Selain membaca Zhuan Falun, Artjom juga melayari laman web Falun Gong. Beliau juga membaca buku-buku lain yang ditulis oleh Encik Li Hongzhi. Dia menyedari bahawa dia boleh memupuk dirinya tanpa memasuki kuil atau biara.

“Ini sangat menarik kepada saya. Saya rasa ini adalah apa yang saya mahu sepanjang masa. Guru telah menjelaskan semuanya dengan jelas. Saya faham dari buku Guru yang boleh kita pupuk dalam persekitaran yang rumit ini. Ia adalah yang terbaik. Sekiranya saya tidak belajar tentang Falun Gong, saya mungkin berada di sesetengah tempat kuil sekarang,” katanya.

Kebaikan Falun Gong meyakinkan Artjom untuk berlatih. “Kebenaran Falun Gong sangat menarik kepada saya. Amalan ini tidak memerlukan sebarang wang atau apa-apa jenis bayaran balik. Di mana zaman ini semuanya adalah tentang wang, tetapi Falun Gong tidak memerlukan apa-apa bayaran balik, ia hanya memberi. Sama ada anda menerimanya atau tidak terpulang kepada anda. Saya mengambil keputusan untuk menerimanya dan saya mendapat manfaat daripadanya,” katanya.

Selepas dia mula berlatih Falun Gong, Artjom dapat melepaskan tabiat buruknya. Sebagai contoh, dia tidak dapat berhenti merokok sebelum ini dan dia masih merokok ketika dia mula-mula membaca Zhuan Falun.

Tetapi, sambil terus membaca, dia melihat ayat ini dalam Zhuan Falun,

“Saya menasihati semua orang bahawa jika anda benar-benar mahu mengamalkan pemupukan, anda harus berhenti merokok dari sekarang, dan ia dijamin bahawa anda boleh berhenti.”

Artjom berkata: “Pada suatu hari tiba-tiba ada titik perubahan. Saya faham dan saya rasa saya semakin kuat, jadi saya berhenti merokok. Ibu saya berkata bahawa saya menjadi orang yang berubah sejak mula memupuk diri.”

4. Peningkatan dramatiknya sangat mengagumkan kawan-kawannya, mereka juga mula mengamalkan

Encik Huang Dengbao, pemandu separa trak, menghindari bahaya beberapa kali.

Sumber: NTDTV

Encik Huang Dengbao memandu separuh treler untuk mencari nafkah. Kerana dia berada di bawah tekanan untuk berjaga ketika memandu bagi tempoh yang panjang, dia beralih kepada merokok dan mengunyah kacang betel, yang kemudian menjadi ketagihan. Kesihatannya mula merosot, dan dia mendapati mustahil untuk berhenti dari tabiat buruk. Dia kemudian mula berlatih Falun Dafa, dan mendapati sangat mudah untuk menghentikan tabiat buruknya itu. Selepas peningkatan dramatiknya, ramai kawannya sangat kagum bahawa mereka juga ingin mengamalkan Falun Dafa.

Encik Huang juga merasakan dia dilindungi. Sekali, semasa memandu trak semi, dia terlibat dalam perlanggaran dengan bas pelancong. Depan traknya hancur sepenuhnya, dengan roda stereng patah pada kakinya, dan tubuhnya tersekat di dalam kerusi pemandu. Polis dan paramedik terkejut melihat bahawa dia sama sekali bukan dalam keadaan terancam.

5. Ketagihan Encik Tsai terhadap rokok hilang

Sumber: ©Minghui

Encik Tsai berkata dia tidak akan lupa bagaimana dia berhenti merokok. “Ia berlaku sejurus selepas kelas Falun Gong pada hari kesembilan. Pada 15 Ogos, rakan sekerja menawarkan saya rokok. Saya terkejut. Saya fikir, ‘Mengapa saya memerlukan rokok?’ Kemudian saya teringat bahawa saya tidak merokok selama sepuluh hari, saya terlupa untuk merokok. Ia seolah-olah saya tidak pernah merokok sama sekali. Ketagihannya terhadap rokok hilang sepenuhnya.

Banyak orang mungkin berfikir meditasi adalah sesuatu yang akan diambil pada usia tua, apabila seseorang mempunyai lebih banyak masa untuk berehat. Tetapi sebenarnya, ada orang-orang dari semua peringkat umur, termasuk banyak kanak-kanak, remaja dan orang dewasa muda yang telah memilih untuk mengamalkan Falun Dafa mendapat manfaat kesihatan yang luar biasa.

Sumber: ©Minnesota Falun Dafa Association

Sudah tentu ada banyak kaedah terapi untuk berhenti merokok seperti terapi penggantian nikotin atau pengambilan ubat-ubatan. Sesetengah cara ini berkesan untuk beberapa orang, tetapi bukan untuk orang lain dan cara tersebut juga memerlukan perbelanjaan yang besar.

Falun Gong (atau Falun Dafa) tidak memerlukan sebarang perbelanjaan, dan seperti yang anda lihat dari testimoni di atas, terdapat banyak lagi testimoni. Amalan ini telah berjaya membantu mereka yang mengalami masalah ketagihan dan masalah kesihatan lain untuk mendapatkan semula kesihatan mereka yang baik. Mungkin anda juga perlu mencubanya di SINI.

Sebuah video yang menunjukkan pengenalan terhadap Falun Gong:

Sumber: NTDTVFalun Info/Youtube

Maybe you're interested :

Share

Video Popular

Ad will display in 09 seconds