Bagi sesetengah pendidik, mengajar erti kebaikan sudah ada dalam kurikulum harian mereka. Kadang-kadang tidak cukup mengajar kanak-kanak hanya ABC, malah penting untuk menunjukkan kepada mereka bahawa mereka dicintai dan dihargai anggota masyarakat.

Kredit foto: Facebook

Ashley Coston Tayler, seorang guru di Tadika Keene, Texas Utara, telah menanam tradisi kebaikan kepada pelajarnya sejak lapan belas tahun yang lalu. Tekniknya adalah mudah, tetapi membuat kesan yang sangat besar.

Setiap pagi, Ashley akan memilih seorang “penyambut tetamu” untuk berdiri di pintu bilik darjah. Selebihnya rakan sekelas tadika yang lain akan beratur untuk berjabat tangan dengan “penyambut tetamu” dan berkata “selamat pagi.”

Kredit foto: Facebook

Selalunya, kanak-kanak akan berpelukan selain daripada berjabat tangan. Tidak kira apa isyarat, mesej itu jelas: menghormati antara satu sama lain, saling mencintai, dan saling memahami antara satu sama lain.

Kredit foto: Facebook

Pada akhir baris, Ashley sendiri akan berjabat tangan dengan penyambut tetamu, dan kemudian mereka memasuki kelas untuk memulakan hari mereka.

Ashley, yang juga isteri dan ibu dari Burleson, Texas, berkongsi video pelajarnya dalam barisan pagi mereka bersama dengan kapsyen:

“Apabila saya melihat mereka berbuat demikian, ia mengingatkan saya bahawa apa yang saya lakukan AKAN membuat perbezaan!”

Guru veteran tersebut mengatakan bahawa beliau berharap amalan mudah ini akan menghasilkan ikatan yang kuat untuk pelajarnya yang akan berkekalan sepanjang hidup mereka. Dengan membuatkan kanak-kanak tahu bahawa diri mereka dihargai dan penting boleh mengubah hari seseorang, dan kehidupan.

Kredit foto: Facebook

Ashley mengatakan bahawa beliau memulakan amalan tersebut sejak bertahun-tahun yang lalu untuk mengajar kelas tentang kebaikan dan membiarkan mereka tahu bahawa “seseorang berada di pihak mereka.”

Amalan ini sangat manis untuk dilihat, ia membawa air mata ke mata kita. Ashley mengatakan beliau fikir pelajarnya berhak mendapat layanan seperti itu. Bukankah hidup akan menjadi indah jika kita semua memulakan hari kita dengan interaksi positif seperti ini?

Tonton video tersebut di bawah:

Sumber: inspireMORE

Era Baru

Maybe you're interested :

Share

Video Popular