Ini merupakan kejadian yang menakutkan! Ramai di antara kita biasanya mengecas telefon bimbit apabila kita tidur tapi jangan lupa meletakkan telefon anda jauh daripada anda jika memilih untuk berbuat demikian.

Seehua

Berdasarkan laporan baru-baru ini oleh Eastday, seorang wanita dari Chengdu, China yang dikenal pasti sebagai Luo telah membeli iPhone 8 Plus 64GB pada 27 Februari 2018 daripada peruncit dalam talian rasmi dan gembira menggunakan telefonnya. Walau bagaimanapun, dia mempunyai beberapa masalah dengan telefon barunya kerana apabila dia mula menggunakannya, perantinya menjadi sangat panas apabila dicas.

Dia pergi ke dalam talian untuk memeriksa dan mendapati bahawa ini sebenarnya masalah biasa yang dihadapi ramai pengguna lain. Pada 23 Mac, hanya kurang daripada sebulan menggunakan telefonnya, Luo tidur pada pukul 5 pagi dan memutuskan untuk mengecas telefonnya sebelum tidur.

Seehua

Tiba-tiba pukul 12 tengah hari, kucingnya terbangun dan ketika dia melihat iPhonenya, dia terkejut mendapati telefonnya berasap! Dia dengan cepat menutup suis dan mematikan telefonnya tetapi menyedari bahawa telefonnya yang berasap itu telah membakar tilamnya. Bayangkan apa yang akan berlaku jika kucingnya tidak bangun!

Luo memeriksa kerosakan yang berlaku pada telefonnya dan mendapati bahawa tempat pengecasan pada iPhonenya, kabelnya dan tilamnya terbakar. 

Kesan terbakar di atas tilamnya diukur sekurang-kurangnya 40 sentimeter panjang dan lebar 20 sentimeter. Oleh kerana telefonnya tidak dapat dihidupkan lagi, dia memutuskan untuk membuat aduan ke bahagian perkhidmatan pelanggan Apple.

Eastday

Xuehua

Pada 1 April, dia menghantar iPhonenya yang rosak dan dua kabel iPhone ke Shanghai seperti yang diminta oleh Apple kerana mereka perlu menjalankan beberapa ujian. Walau bagaimanapun, mereka hanya kembali kepadanya sebulan kemudian dan mengatakan bahawa kerosakan itu disebabkan oleh sumber haba luaran.

“Saya minta mereka menjelaskan jenis sumber haba yang mereka maksudkan dan pegawai perkhidmatan pelanggan teragak-agak sebelum menjawab bahawa ia mungkin disebabkan oleh cuaca panas atau meja panas. Saya tidak merokok atau menggunakan selimut elektronik berhampiran telefon tetapi mereka membuat kesimpulan bahawa ini bukan kesalahan mereka dan enggan memberi pampasan kepada saya, ” katanya.

Eastday

Luo mengatakan bahawa dia tidak dapat menerima penjelasan ini dan berkata dia hanya mahu iPhone gantian dan pampasan untuk tilam terbakarnya. Pada 3 Mei, dia menerima panggilan lain dari kakitangan Apple yang mengatakan bahawa dia akan mengendalikan kes itu. Dia memberitahunya bahawa mereka akan menghantar peranti dan kabel ke Amerika Syarikat untuk ujian lain tetapi Luo berkata dia tidak percaya bahawa Apple akan bertanggungjawab terhadap isu ini.

Era Baru

Maybe you're interested :

Share
Kategori: INSPIRASI

Video Popular

Ad will display in 09 seconds