Aset hartanah yang masih di dalam proses pembinaan sudah bersedia untuk dijual walaupun ia belum lagi dibina dengan sempurna. Namun trend membeli aset di bawah pembinaan ini semakin giat berlaku dan dianggap sebagai perkara biasa di Malaysia.

Hal ini demikian kerana pihak pemaju menawarkan banyak insentif yang boleh menarik pembeli. Antaranya, perabot, yuran perundangan secara percuma dan struktur kewangan yang fleksibel.

Jadi, bagi anda yang menyimpan hasrat untuk membeli rumah yang masih di bawah pembinaan, ketahui 5 perkara ini:

Kredit: Skyscraper City

#1 Adakah pemaju boleh dipercayai?

Anda harus menyelidik rekod pemaju yang sedang anda berurusan. Antara rekod yang boleh anda selidiki adalah maklumat pelanggan terdahulu, taraf atas talian, laman media sosial, berita atau apa sahaja saluran lain.

Setelah itu, kumpulkan kesemua maklumat mengenai pemaju berkenaan sebelum membuat sebarang keputusan.

#2 Adakah harga dan sewaan hartanah di kawasan sekitar berbaloi?

Jika anda mahukan pembacaan yang bagus mengenai pulangan yang akan anda perolehi daripada pembelian hartanah ini, anda perlu membuat kajian tentang harga hartanah dan harga sewaan di kawasan sekitarnya.

Adalah lebih baik jika anda boleh mencari projek yang lebih kurang sama supaya anda dapat menjangkakan mengenai harga hartanah anda setelah projek berkenaan selesai.

Satu lagi informasi penting adalah anda harus melihat kemudahan yang tersedia seperti pasaraya, sekolah, klinik dan jalanraya.

Kredit: The Edge Property

#3 Apa itu Tempoh Liabiliti Cacat?

Tempoh Liabiliti Cacat (DLP) adalah tempoh jaminan di mana pemaju bertanggungjawab memperbaiki sebarang kecacatan yang disebabkan oleh mutu kerja atau bahan yang digunakan tidak memenuhi piawaian yang ditetapkan dalam perjanjian jual beli ataupun piawaian bangunan di Malaysia.

Tempoh kecacatan bertindak sebagai waranti untuk rumah anda di mana sebarang kecacatan harus dilaporkan secara bertulis kepada pihak pemaju. Di Malaysia, pemaju perlu memberikan pembeli tempoh liabiliti kecacatan (DLP) sehingga 24 bulan.

DLP melindungi pembeli dari sebarang kecacatan yang berpunca daripada penggunaan bahan binaan tidak berkualiti atau tenaga buruh dan ditanggung sepenuhnya oleh pihak pemaju.

Menurut undang-undang, jika berlaku kecacatan selepas tempoh 30 hari, pembeli boleh memaklumkan perkara berkenaan kepada pemaju dengan menghantar notis yang dilengkapi dengan kos anggaran. Seterusnya, pemaju diberikan 14 hari untuk membaikpulih kecacatan berkenaan.

Kegagalan pihak pemaju untuk memberikan maklum balas mengenai notis berkenaan akan membolehkan pembeli meneruskan proses membaikpulih sementara segala kos membaikpulih tersebut akan dicas melalui peguam pihak berkepentingan yang memegang 5% daripada harga pembelian dalam Akaun Pemajuan Perumahan.

Justeru, sebelum menyerahkan tandatangan persetujuan pembelian, anda harus memastikan mengenai perkara ini adalah sebahagian daripada persetujuan bersama ejen anda.

#4 Bila tarikh penyerahan pemilikan kosong?

Pemilikan Kosong merujuk kepada keadaan hartanah yang sudah siap dibina tetapi belum dihuni.

Untuk melindungi faedah pembeli, pemaju perlu mendapatkan sijil daripada arkitek yang mengesahkan bahawa bangunan berkenaan sudah bersedia untuk sambungan sistem perpaipan dan elektrik sebelum memohon Pemilikan Kosong.

Selain itu, permohonan untuk Sijil Layak Menduduki (CFO) perlu dihantar dan diterima oleh kerajaan negeri sebelum pihak pemaju menyerahkan unit perumahan Pemilikan Kosong.

Anda juga wajib tahu bahawa di dalam Akta Pemajuan Perumahan, untuk pembangunan bertingkat, pihak pemaju harus menyerahkan Pemilikan Kosong dalam tempoh 36 bulan dari tarikh SPA.

Jika pemaju gagal berbuat demikian, pembeli akan menerima pampasan sebanyak 10% daripada harga belian setiap tahun.

Shutterstock

#5 Apa akan berlaku jika terdapat penangguhan?

Anda harus meminta jaminan tambahan daripada pemaju seperti penalti atas penundaan pembangunan projek. Jika ejen tersebut tidak berminat untuk menjawab soalan anda atau memberikan insurans sekiranya berlaku penundaan, apa yang anda perlu lakukan adalah meninggalkan mereka.

Membeli hartanah adalah satu keputusan yang mustahak kerana anda akan menghabiskan lebih kurang 50% hingga 60% daripada pendapatan anda untuk membelinya.

Sumber: CompareHero.my

Jika anda suka dengan kisah ini. Sila berikan sokongan dengan KONGSI bersama rakan anda supaya kami dapat terus berusaha menyediakan kandungan berkualiti buat tatapan komuniti semua. Ribuan Terima Kasih.

Era Baru

Maybe you're interested :

Share
Kategori: Hartanah

Video Popular

Ad will display in 09 seconds